ДОНАТОРСКА ВЕЧЕРА ЗА ОБНОВУ ХРАМА СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У РУМИ

Поштовани,

позивамо Вас на Донаторску вечеру за обнову храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми 30. маја у ресторану хотела Борковац у 19:00 часова.

Наиме, ове године навршава се стотину година како су Срби и остали Словени у Руми донели одлуку о присаједињењу Срема Србији. У овом изузетно важном догађају најважније послове припреме и реализације обавио је др Жарко Миладиновић, правник из Руме, потоњи министар пошта и телеграфа у влади краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Уз његову радост удостојености да вековну жељу предака доживи остварену, да простори северно од Саве и Дунава буду Србија, учествовало је неколико стотина представника свих насеља у Срему.

Вољни смо да стогодишњицу присаједињења обележимо на достојанствен начин. Приредити академију је очекивано и потребно, но овакав догађај би требало обележити на посебан начин те у сарадњи са локалном самоуправом обнављамо саборни храм у Руми и настојимо да његово велико освећење буде на празник св. Стефана Дечанског, 24. новембра, када се навршава сто година од доношења одлуке о присаједињењу.

Храм Силаска Св. Духа на апостоле у Руми, обнављан је неколико пута у својој историји, али је тренутна обнова најобимнија од 1905. године када је добио данашњи изглед.

Освећење храма, надамо се да ће вршити Његова светост Патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење више Архијереја, свештенства и монаштва наше Цркве.

До сада у обнову храма уложено је око 15.000.000,00 динара. Средства су обезбеђена из буџета Општине Рума, из редовних средстава храма, прилозима и донацијама правних лица и верног народа. Преостаје нам уређење утрашњости (инсталације струје, видео надзора, озвучења, воде, грејања, малтерисање, осликавање, обнова ентеријера) и фасада. Поред храма планирана је изградња чесме-капеле у славу Божију и у част Светог Стефана Дечанског. На чесми-капели планирамо да упишемо имена првенствујућих међу заслужнима за доношење одлуке о присаједињењу, као и текст одлуке. За довршење обнове храма обезбеђене су две трећине средстава.

У жељи да заиста успемо да обновимо Саборни храм и припремимо за освећење у новембру, у низу активности организовали смо и Донаторску вечеру. Учешће по особи Грађевински одбор при нашем храму одредио је износ од 2.500,00 динара који садржи и прилог за обнову. Те вечери, у пријатељској атмосфери и уз звуке тамбурице упознаћемо се детаљније са изведеним и планираним радовима, као и осталим садржајима који су везани за ово дело. Позивамо Вас да узмете учешћа у обнови храма, одазивајући се на донаторску вечеру уплатом по особи у готовом или на број рачуна 355-1064117-47. Молимо Вас да потврдите Ваш долазак на мејл sretenmlazarevic@gmail.com и otac.dusan@yahoo.com или на број телефона 063/426-624 и 065/3340-957 до 25. маја да би благовремено пријавили број места у ресторану.

Благодарни на Вашем времену и пажњи, надамо се виђењу и заједничком делу.

Срдачно,

Управа храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *