Београдски сајам књига

knjige 123

Сајам књига 2014

Термин

Од 26. октобра до 2. новембра 2014. године у халама Београдског сајма биће одржан 59. Међународни београдски сајам књига. Сајам ће бити отворен у недељу, 26. oктобра и трајаће 8 дана.
3d-skulpture-knjiga

У четвртак, у 12 часова, у хали 4, биће одржана промоција шематизма Епархије сремске.
Епископ сремски Господин Василије посетио је у уторак, 28. октобра лета Господњег 2014. Међународни сајам књига у Београду који се одржава педесет девети пут по реду.
И ове године штанд Српске Православне Цркве налази се у Хали 1 (први прстен) Београдског сајма и у хали четири.
Издање Епархије сремске Споменица владичанства сремског налази се на штанду Српске Православне Цркве – Православље (хала један први прстен) у хали четири на штанду Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке и штанду СПЦО Рума, храм Силаска Светог Духа на апостоле.
Епископ сремски Господин Василије посетио је штандове наше Цркве, штанд манастира Фенек (хала четири), Православну реч и Задужбину Хиландар.

Уз помоћ Покрајинске владе Војводине, ове недеље Српска Православна Епархија сремска објавила је дуго очекивану „Споменицу Владичанства сремског“. У раскошно илустрованом панорамском прегледу, на 1200 страница формата 23х30см, поред дугог историјског хода једног од најзначајнијих канонских подручја Српске Цркве, од његовог првог научно-историјски потврђеног архијереја, Светог Иринеја Сирмијског мученички пострадалог 304. године, до данас, приказани су и резултати импресивне материјалне и духовне обнове, коју је у последњим деценијама извео Епископ сремски г. Василије, заједно са његовим монаштвом, свештенством и верницима.

У монументалном издању, украшеном са преко 2000 фотографија, пружени су основни подаци о свим сакралним објектима православне Цркве у Срему: 20 манастира, 120 црквених општина и 183 парохије, парохијским храмовима и капелама, укључујући и биографије парохијског свештенства. Ту су и одреднице о Карловачкој богословији (основана 1794), епархијским установама, телима и органима.

На међународном сајму графичке и папирне индустрије ГРАФИМА одржаном у Београду, Споменица Владичанства сремског награђена је Златним печатом.

Представљање овог капиталног дела биће одржано на Међународном сајму књига у Београду, у четвртак, 30. октобра 2014. године у 12 сати, у великој конференцијској сали хале 4 Београдског сајма. Том приликом, присутнима ће се обратити Eпископи сремски г. Василије и бачки г. Иринеј, председник Матице српске, проф. др Драган Станић, и академик Динко Давидов.

Слоган – “Време је за књигу”

Овогодишњи слоган недвосмислено говори да је свако време – право време за књигу и универзалне вредности. Тренутак у којем живимо осуђује нас на непрестану борбу за егзистенцију и суочавање са урушеним вредностима, а управо је књига симбол неприхватања наметнутих компромиса и површног сагледавања света. Београдски сајам књига је прилика да се још једном подсетимо истинских вредности и књизи дамо значај који завређује.

Излагачки концепт

Савремена светска и домаћа издавачка продукција, представ­ља­ње писаца, промоције и други пратећи програми организатора и издавача биће представљени и на 59. Међународном београдском сајму књига. На површини од 30.512 m2, представиће се више од 476 директних излагача, од тога за сада 72 из иностранства.

Изложбене целине

Хала 1 арена: домаћи издавачи којима је издаваштво примарна делатност (искључиво са сопственим издањима), простор за промоције
Хала 1 партер: домаћи издавачи којима је издаваштво примарна делатност (искључиво са сопственим издањима)
Хала 1 галерија: домаћи издавачи којима је издаваштво примарна делатност
Хала 2а: почасни гост Београдског сајма књига -Кина, инострани излагачи, националне презентације, издавачи школске и стручне литературе
Хвала 2ц: издавачи који као основну делатност имају образовање (факултети, школе…), издавачи школске и стручне литературе
Хала 4: домаћи и страни издавачи, државне институције/установе (министарства, библиотеке, музеји…) и издавачи из области религије и теологије, продаја књига и дистрибутери
Хала 4 галерија: продаја коришћених и антикварних књига
Хала 1а: програмске сале и изложбе
Хала 2 галерија: прес центар
Хала 2б: дечја сала, изложбе
Земља почасни гост – Кина
Book-hug

Почасни гост 59. Међународног београдског сајма књига је Народна Република Кина.

На свом штанду, који ће се налазити на почасном месту у хали 2а, Кина ће презентовати своју богату књижевну и издавачку продукцију.

Такође, почасни гост ће путем посебних сајамских програма представити своје ауторе, преводиоце, издаваче, дистрибутере, као и све оне који су на различите начине у вези са књигом и кинеском културом.

Инострани излагачи

Поред Кине, земље почасног госта, на овогодишњем Сајму књига учествују издавачи из: Француске, Босне и Херцеговине, Македоније, Ирана, Црне Горе, Јапана, Белорусије, Грчке, Хрватске, Велике Британије, Холандије, Русије, Аустрије, Шпаније, Немачке, Анголе и Индије.

Индија ће, као почасни гост наредног Сајма књига, посебно представити своју књижевност и културу.
Извори:
http://www.beogradskisajamknjiga.com/active/sr-cyrillic/home/levi_meni/sajam_knjiga_2014.html
Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *