Синоћна премијера филма “Чујте, Срби” из угла домаћих медија

arciВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ ДОНОСЕ:
Премијера филма “Арчибалд Рајс – Чујте Срби”
Танјуг | 19. септембар 2014. 21:41 |
У Српском народном позоришту у Новом Саду је одржана премијера филма “Арчибалд Рајс -Чујте Срби”
НОВИ САД – У Српском народном позоришту у Новом Саду вечерас је одржана премијера филма “Арчибалд Рајс -Чујте Срби”, којој су присуствовали и председник Републике Србије Томислав Николић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амбасадор Швајцарске у Београду Жан-Данијел Рух.cujte_srbi_8
Уочи премијере Вучевић је рекао новинарима да је поносан што се премијера филма, који говори о таквој личности као што је Арчибалд Рајс, одржава управо у Новом Саду.
“Дело Арчибалда Рајса међу Србима је изузетно поштовано и Срби имају шта да науче од Рајса”, рекао је Вучевић.
Он је казао да Срби могу много тога да науче пре свега из завештања које им је Арчибалд Рајс оставио у виду књиге “Чујте, Срби”, која је штампана постхумно а која је и тема овог документарно-играног филма.cujte_srbi_4

Редитељ овог филма Горан Вукчевић казао је да је током снимања “Арчибалдов добри дух” помогао да се пронађу многе ствари везане за његов живот, између осталог и бројне фотографије које је направио у Србији током Великог рата.
Пре премијере филма у галерији Културног центра Новог Сада отворена је изложба поменутих фотографија чији је аутор Арчибалд Рајс.
Изложба носи назив “Арчибалд Рајс у Србији 1914-2014”.

Радио-телевизија Војводина
19. септембар 2014. | 05:00 → 23:10 | Извор: Танјуг, РТВ
Премијера филма “Чујте Срби” у Новом Саду
НОВИ САД – У Српском народном позоришту у Новом Саду вечерас је одржана премијера филма “Чујте Срби” којој су присуствовали и председник Републике Србије Томислав Николић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амбасадор Швајцарске у Београду Жан-Данијел Рух.

“Арчибалд Рајс није био Србин по рођењу, али је био Србин по избору, а многи данас који су Срби по рођењу, изабрали би да буду нешто друго”, нагласио је директор Културног Центра Новог Сада Андреј Фајгељ. Фајгељ је рекао да је Арчибалд Рајс напустио Швајцарску и то као изузетно остварен човек и дошао у Србију, где је страдао, а, како је нагласио, “страдао је на сраман начин”, тако што се на њега ”издрао један ратни профитер и он је од разочарења пао на под и никада више није устао”.
По речима Фајгеља, Арчибалд Рајс је у завештање оставио своју књигу “Чујте, Срби” која је штампана постхумно.
Како је директор Културног центра појаснио, Арчибалд Рајс је у Србију дошао да би радио као криминолог и како би утврдио злочине који су у великом рату почињени над Србима.
“Србија није имала Арчибалда Рајса за време Јасеновца и није имала Арчибалда Рајса за време бомбардовања 99. године, па никада није тачно ни пописан ни утврђен број Срба који је страдао у Јасеновцу као ни 90-их година прошлог века”, рекао је Фајгељ.
Отварању поменуте изложбе присуствовао је и редитељ Горана Вукчевић који је режирао документарно-играни филм “Арчибалд Рајс – Чујте, Срби” који ће вечерас бити премијерно приказан у Српском народном позоришту у Новом Саду а премијери ће присуствовати, како је најављено, и председник Републике Србије Томислав Николић.
На изложби у Културном центру Новог Сада постављене су фотографје чији је аутор Арчибалд Рајс. Те фотографије су направљене за време Првог светског рата а власништво су Архива у Лозани и за ову прилику изложене су у Новом Саду.
Rtv
О премијери пишу и Блиц, Наслеви.нет, и прилоге доносе РТС, Васељенска тв имноги, многи други писани, електронски и остали медији.
Радио Српски Сион са поносом прати настанак овог филма готово од самих његових почетака, срећни смо да можемо да будемо део овог великог дела на било који начин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *