Текериш на Преображење Господње 2014.

Пре стотину лета вођена је Церска битка у ноћи између 15. и 16. августа на југозападним обронцима планине Цера. Прва велика савезничка победа у Првом светском рату задивила је читав свет. Данас, после једног века, дан сунчан и леп, као и тада, само данас потомци и на десетине хиљада следбеника наших војсковођа и војника који су кроз историју бранили српску Отаџбину и веру, хитали су са свих страна да кажу славним витезовима церске борбе: Знамо, ту сте и данас са нама! Знајте, и ми смо са вама!

Почетак церемоније огласио је трубач Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије.

Дирљиво је било видети благочестив српски народ: и старо и младо са свих страна, непрегледна колона возила, километарски редови људи. Сви као један на саборном месту где је Патријарх српски Иринеј са Владиком шабачким Лаврентијем и свештенослужитељима одслужио парастос свима српским војсковођама и војницима славне Церске битке.

Господи, помилуј… Вјечаја памјат… Слава Теби, Господе… милозвучно се орило текеришким пољима и шумама, док се са узвишице где је подигнут споменик палим ратницима спуштао мирис тамјана. Свећа је данас горела и новим светлом обасјала скупљене ратнике на једном месту, чије су кости готово до седамдесетих година прошлог века биле расуте по церским бреговима.

***

Широм Европе се пронео глас пре сто година, после завршетка Церске битке, да је Србија успела да порази бројно веће и боље наоружане аустро-угарске трупе, што је повећало њен углед међу савезницима. Када је церска операција завршена 24. августа, од око 200.000 аустро-угарских војника, колико је провалило у Србију, у њој није остао ниједан, изузев 4.500 заробљеника. Током крвавих борби губици аустро-угарске војске достигли су 27.000, док је из строја избачено око 16.500 српских војника, од чега 2.107 погинулих. Гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, 21-24. августа 1914. године, окончана је церска операција.

***

Венце су на споменик ратницима Церске битке положили премијер Републике Србије Александар Вучић и Председник Републике Српске Милорад Додик.

У свом поздравном слову, говорећи о историјским моментима и значају Церске битке, њеном одигравању на овим просторима, премијер Републике Србије Александар Вучић је истакао: „Име за које се гинуло, за које смо победили, мора поново да постане наш циљ, сан и завет. Зато морамо да обећамо прецима да ћемо остварити њихов сан и да нам неће бити тешко да живимо и радимо за нашу Србију, да је подигнемо и изградимо и вратимо је тамо где јој је место,“ и позвао све да учинимо сваки напор за нашу земљу Србију.

Данас на Текеришу државној церемонији присуствовали су министри у Влади Републике Србије: министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић; гђа Зорана Михајловић, потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре; Александар Вулин, министар за рад, запошљавање и социјална питања; Братислав Гашић, министар одбране; Никола Селаковић, министар правде; гђа Кори Удовички, министар за локалну управу и самоуправу; Александар Антић, министар за саобраћај; помоћник директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Драган Новаковић и саветник гМирољуб Радосављевић, затим, Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, градоначелник Лознице Видоје Петровић са сарадницима, чланови дипломатског кора, представници Војске Србије, представници Удружења потомака ратника од 1912. до 1918. године.

Као изасланици Председника Републике Србије Томислава Николића државном обележавању Сто година Церске битке присуствовали су његови саветници Јасмина Митровић Марић и Иван Мркић.

Посебно је премијер Републике Србије поздравио присутног амбасадора државе Аустрије Јоханеса Ајгнера.

Пригодан сценски програм по тексту песника Милована Витезовића у адаптацији Предрага Ејдуса извели су познати драмски уметници: Иван Јевтовић, Гојко Балетић, Благоје Јеринић, Горица Поповић, Ненад Хаџи Маричић, Милан Михаиловић, Влада Михаиловић. Свирао је оркестар Копнене војске из Ниша. У државној церемонији су учешће узели кадети и кадеткиње Војске Србије са пуковником Гроздићем и војним свештеником Немањом Петровићем.

У организацији Министарства одбране и Војске Србије приказан је документарни филм са отварања Споменика церским јунацима, а приређена је и музејска поставка са фотографијама из периода Првог светског рата и Церске битке. Одржан је и историјски час о времену битке на Церу.

Зорица Зец
spc.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *