Духовни савети и поуке црквеног пастира пастви

Духовни савети и поуке црквеног пастира пастви (2); аутор: протојереј-ставрофор Душан Н. Петровић; издавач: Епархија сремска; рецензент: протођакон др Радомир Ракић; Нови Сад 2021, стр. 210

По благослову Епископа сремског Господина Василија светло дана је угледала књига протојереја-ставрофора Душана Н. Петровића, професора и ректора карловачке богословије Светог Арсенија Сремца, свештеног Божјег слугу са изобилном духовном жетвом у Винограду Господњем.

Духовни савети и поуке црквеног пастира пастви (књига друга) изабрани из Винограда Господњег, важни и свевремени за сваког човека без обзира у ком делу света да живи,  наслањају се на прву књигу којом је Прота Душан обрадио стотине тема и изложио читаво богатство поука и сaзерцања, давао савете уздижући своје читаоце – парохијане да и сами богословствују, пре свега црквено, православно, саборно да размишљају, да имају ум Христов, јер смо Црква сви ми, и рукоположени и нерукоположени

Уместо предговора

Из осамдесетих година Похвално слово за Виноград Господњи

„Некада је Православни мисионар био једина перидична публикација наше Цркве у овој земљи намењена неговању православнога хришћанскога самосазнања њених верних и сведочењу о саборној Пуноћи Истине пред инославнима, иновернима и неверујућима.

Данас је он, Богу хвала, само ветеран међу већим бројем часописа и листова Српске Православне Цркве који се боре за јеванђелску просвету и светосавску духовну културу нашег народа, у земљи и у расејању.

Притом ваља  нагласити да издавачку и публицистичку делатност поред Светог Архијерејског Синода и појединих епархијских центара веома успешно и плодотворно развијају и неке живе и активне парохије наше Цркве.

Ми смо на страницама Мисионара већ истакли као пример за углед Парохијско писмо парохије Светих Ћирила и Методија из Нирнберга (Северна Баварска), које уређује наш тамошњи парох, протојереј и професор Душан Колунџић (бр. 1/1984, стр. 47-48).

Други светао пример те врсте јесте В и н о г р а д  Г о с п о д њ и, лист за духовну културу који, шапирографским путем, издаје парохија успенска у Новом Саду.

Повод да се њиме позабавимо дао нам је његов скромни, али помена вредни јубилеј; изашло је, наиме, већ тридесет бројева листа у току непуних девет година његовог излажења.

Виноград Господњи излази, са благословом Епископа бачкога г. Никанора, четири пута годишње као парохијски билтен који се бесплатно дели парохијанима Успењског храма и другим заинтересованим људима, како верницима тако и онима који „траже лице Бога Јаковљева“ или се бар питају о циљу и смислу људске драме на овој планети.

Његов главни и одговорни уредник јесте свештеник Д у ш а н  П е т р о в и ћ, бивши професор карловачке Богословије и један од најпознатијих и најпризнатијих у целој нашој Цркви млађих трудбеника на пољу истински православне обнове литургијског и духовног живота у оквирима парохије као месне Цркве.

Идејну усмереност и физиономију листа речито нам открива порука са насловне стране последњега, 30. броја, а њу сачињавају речи великог савременог светогорског подвижника и духовника, старца Силуана: „Нашој Цркви је дато да Духом Светим разуме Божје тајне и она је моћна својом светом мишљу и трпљењем. Божја пак тајна коју Црква разуме Духом Светим јесте – Христова љубав. Света мисао Цркве лежи у свеопштем спасењу, Пут којим она иде према овом светом циљу је трпљење, тојест жртва“.

Овој слаткој и чудесној Тајни Божјој и овој светој мисли Цркве служи, бесумње, у оквиру својих могућности, и лист Виноград Господњи. Његов уредник и сарадници иду, то се јасно види, путем Богочовека Христа, путем трпљења и жртве, у служби љубави Његове, изградње Тела Његова, које је Црква, и спасења течевине Његове, односно верујућег Народа Божјег и све расејане деце Божје.

Притом нам је особито пала у очи изразита саборна и мисионарска димензија текстова који се објављују у Винограду Господњем, као и стално живи дијалог са младима и уопште са нашим светом и временом.“

Православни мисионар, 1984. бр. 4 стр. 187-188

Приказ је написао тадашњи уредник,

јеромонах др Иринеј (Буловић), сада Епископ бачки.

О књизи

Духовни савети и поуке црквеног пастира пастви

У уводном делу књиге су Божићне и васкршње честитке, Честитке за Духове, Честитке за празник Успења Пресвете Богородице и за Храмовну славу а затим читамо поглавља: Вратите се Богу -Извору живота, и у њему: Запловимо мало реком живота, Људи су заборавили Бога – отуда свако зло; О васпитању деце; О милостињи; Из разговора са једним монахом; О неосуђивању ближњега; О злопамћењу; О клевети; Није грехота бити богат; О ћутању и тиховању; Велики чин љубави; Свети оци нас поучавају; Чудесно исцелење уочи Недеље Православља; Беседа о мајкама о страшном греху чедоморства; О најтежем и најстрашнијем греху и Ревносној православној верници.

Главну бригу потребно је посветити души, а не телу је друго поглавље са изабраним веома занимљивим и критичким писмима: Писмо српским фарисејима, Једна славска честитка коју потписује Лазар Милин В.Г. 1999, бр. 82; Отворено писмо брату; Поуке Светог Антонија Великог – Борба за душу; О праштању увреда и Молитва – музика која испуњава читаву душу (отац Алексеј Мечов).

Ту су и поуке или поруке, како год да их назовемо: Не бежите од Христа и Знаци времена.

На самом крају књиге су Приче: Противречност од Владимира Солоухина, В.Г. 1998, бр. 78; Божји слуга од Јанка Веселиновића, В.Г. 1994, бр. 63; Из писма једне младе лекарке – Даруј ми своје срце, аутора др Соње, В.Г. 1978, бр. 42; Пријатељ бедних и несрећних, Григорија Петрова, В.Г. 1994, бр. 64 и Мали Христов положајник, Ф.М. Достојевског у преводу Јована Максимовића.

Аутор и уредник књиге  Духовни савети и поуке црквеног пастира пастви, протојереј-ставрофор Душан Петровић се најсрдачније захваљује приложницима на пажњи и помоћи желећи им од Бога здравља и успеха у сваком добром делу.

Зорица Зец

Објављено у листу “Православље” број 1313 0д 1. децембра 2021. године, стр. 38-39

Извор: Радио Српски Сион


 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *