Света архијерејска Литургија пређеосвећених дарова у Руми и исповест свештенства и вероучитења румског намесништва

Пете седмице Часног Васкршњег поста, у петак 16. априла 2021. лета Господњег, у храму Вазнесења Господњег у Руми, служена је Света архијерејска Литургија пређеосвећених дарова и обављена Света тајна исповести свештенства и вероучитеља Архијерејског намесништва румског.

У препуном храму верног народа, Светом службом Божјом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз саслужење јереја Душана Вишекруне, јереја Марка Јањића и ђакона Горана Власца.

Свештенство Архијерејског намесништва румског, на челу са архијерејским намесником протојерејем Сретеном М. Лазаревићем, приступило је Светој тајни исповести. Благословом Владике Василија, исповест свештеника извршио је архимандрит Стефан (Вучковић), настојатељ манастира Велика Ремета.

У надахнутој беседи, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије подсетио је да је данашња Света Литургија покајничког карактера баш онако како захтева време у коме смо се нашли – у Светој четрдесетници у којој се припремамо за празник над празницима, дочек Васкрслог Господа Исуса Христа, те да се што светији и чистији сусретнемо са Њим.

Након Свете архијерејске Литургије, исповести свештеника и Свете тајне причешћа, уследио је братски састанак Његовог Преосвештенства Епископа сремског са свештеницима и вероучитељима румског намесништва у парохијској сали.

Поред  вођених духовних разговора прикладних данима Часнога поста, Епископ сремски г. Василије, као брижни духовни отац, обратио се браћи свештеницима и вероучитељима поучним словом и мудрим саветима.

Домаћини овог богоугодног духовног сабрања, протојереј Драган Арсеновић и јереј Ђорђе Санчанин, припремили су трпезу љубави и побринили се да нам данашње духовно сабрање буде на корист и спасење.

Текст, звучни запис и фотографије: Мирјана Босић

Фотографије: Милан Романовић, студент Православног богословског факултета у Београду

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *