На Велику Госпојину Епископ сремски г. Василије началствовао Светом архијерејском Литургијом у Иригу

На празник Успења Пресвете Богородице, 28. августа 2020. године, у Иригу је прослављена слава храма који је посвећен овом великом догађају у историји Цркве.

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије том приликом је началствовао литургијским сабрањем, уз саслужење бројног свештенства Богомспасаване епархије сремске.

На Светој архијерејској Литургији, Преосвећени владика је началствовао Светом тајном свештенства, када је у чин ђакона рукоположен дипломирани теолог г. Дамјан Јеринић.

Истом приликом, Епископ сремски г. Василије је и рукопроизвео свршене богослове Карловачке богословије г. Михаила Секулу и г. Сашу Лукића у чин чтеца, који ће своје даље теолошко усавршавање наставити на Православном богословском факултету у Либертвилу, крај моштију Светога Мардарија.

У продужетку Литургије уследило је освећење славског колача и жита, као и обичај предавања једне четвртине колача куму, који је на себе преузео част и обавезу да кумује храмовној слави следеће године. Овога пута кумовала је породица Бикић, а кумство за наредну годину преузела је породица г. Карађорђа Ристановића.

На самом крају, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије поучним речима се обратио присутном народу, а затим је старешину храма, високопречасног протојереја Драгана Кезмића, одликовао правом ношења Натпрсног крста, доделивши му тако чин протојереја-ставрофора, што представља највише црквено одликовање свештеника у нашој Светој Цркви.

Након подељене нафоре прослављање празника се наставило у порти храма, где је било зготовљено послужење за све присутне, трудом кума Дамира Бикића и његове породице.

Извор: радио “Српски Сион”

One thought on “На Велику Госпојину Епископ сремски г. Василије началствовао Светом архијерејском Литургијом у Иригу

  1. Pingback: Одликован старешина храма у Иригу протојереј Драган Кезмић – IKONAPRESS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *