Патријарх српски г. Иринеј посетио Сремске Карловце на позив Епископа сремског

На позив Епископа сремског Господина Василија Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј са сарадницима посетио је у уторак Сремске Карловце у којима је у току обнова фасада Саборне цркве и западне фасаде Патријаршијског двора, које финансира Покрајинска влада из фонда који је пре две године формиран за уређење и обнову Сремских Карловаца.

Заједно са председником Покрајинске владе Господином Игором Мировићем, покрајинском секртетарком за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Госпођом Драганом Милошевић, те директором Покрајинског завода за заштиту споменика културе Господином Зораном Вапом, ко­ји оба­вља и над­зор над ра­до­ви­ма, Његова Светост Патријарх се у пратњи домаћина Владике Василија, уверио како тече рестаурација и конзервација двају капиталних објеката Српске православне цркве у Сремским Карловцима, као и како је изведена адаптација и преуређење синодалних и патријаршијских  просторија на спрату Старог двора.

После та три објекта високе званице су посетиле и Богословију Светог Арсенија Сремца, у којој су током прошле и ове године такође изведени радови захваљујући којима су побољшани услови рада и боравка ђака и професорског кадра.

У разговору за ручком који им је приређен у Карловачкој богословији констатовано је да обнова Саборне цркве и Патријаршијског двора тече у складу са предвиђеном динамиком, а покрајински премијер Господин Игор Мировић је предложио да се радови интензивирају с обзиром на то да ће се обележавање стогодишњице уједињења свих обласних српских цркава у једну јединствену Српску православну цркву одржати следеће године. По првобитном плану тај јубилеј је требало да се прослави у септембру ове године, али је због пандемије коронавируса одложен за наредну.

Покренуто је и питање обнове крова Богословског семинара – интерната и исказана нада да ће и то бити реализовано како би услови за смештај богослова и у том објекту били бољи.

На обострано задовољство, а на велику радост и града и Цркве, Његова Светост Патријарх српски је благословио све присутне и вратио се обавезама у Београд. 

Текст и фотографије послао ректор Карловачке богословије

протојереј мр Јован Милановић

Извор: радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *