Свечано обележен празник Преподобне Мајке Ангелине у Крушедолу

Данас, када наша Црква прославља Преподобну Мати Ангелину, србски род се сабрао у древној фрушкогорској светињи, манастиру Крушедол, да литургијски прослави своју деспотицу.

Светом aрхијерејском Литургијом началствовао је Епископ сремски г. Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Бранислава Поповића (архијерејски намесник румски у пензији), Радомира Мишића (архијерејски намесник шидски) и Ђорђа Стoјисављевића (свештеник на служби у војсци РС), јеромонаха Евгенија (сабрат манастира Раковац), као и епархијског ђакона Горана Власца, ђакона Страхиње Џамбића и Стефана Сремца, a чтецирали су Стефан Зеленковић и Горан Карталија, ученици петог разреда Карловачке богословије, као и Стефан Калинић, ученик осмог разреда Основне школе.

За певницом су појали репрезентативни појци: професори Карловачке богословије, Иван Неђић и Јован Стојановић, вероучитељ Александар Раденовић, студент богословског факултета у Крајови (Румунијa), Стефан Станојевић и Димитрије Проданов, ученик Карловачке богословије.

У току Свете Литургије обављенa је Света тајна рукоположења ђакона Стефана Сремца у чин презвитера, о чему је у надахнутој беседи говорио Епископ Василије.

После освећења славског колача и кољива, изабрани су кумови за наредну годину и подељена je нафора.

Као и увек до сад добар домаћин, aрхимандрит Сава, настојатељ ове древне светиње са братством манастира приредио је окрепљење и освежење за присутан народ. Заједно са братством, отац Сава се потрудио да празник прође како и доликује у манастиру који је задужбина Преподобне Мати Ангелине и њеног сина Максима (Бранковића) и где се налазе њене свете мошти (рука).

Занимљиво је напоменути и то да су данас у саслуживању учествовала четири Стефана. Један од њих је отац Стефан (Сремац), данас рукоположен у чин презвитера, други Стефан Станојевић, студент Богословског факултета у Крајови (за певницом), a чтецирали су Стефан Зеленковић, ученик петог разреда Карловачке богословије и Стефан Калинић, ученик осмог разреда Основне школе.

Текст, звучни запис и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *