Феномен звани „Ђердапски Острог“

Манастир Тумане налази се у Епархији браничевској, на девет километара од Голупца и Дунава, у селу Кривача, у прелепој шуми Голубачких планина, поред Туманске реке.

Ништа више не треба описивати, јер све друго се треба и мора доживети. Ова древна светиња, која  630. година постоји и опстоји  сада је центар сабрања верног народа из свих крајева. Чудесна исцелења пред моштима Светог Зосима Синаита туманског и новопројавњеног мученика Јакова Арсовића привлаче све већи број невољника. Пред чудотворном иконом Пресвете Богородице Курске, коју давно донесоше руски монаси, многи брачни парови молећи се добише пород. Готово свакодневно колоне аутомобила и велики број аутобуса довозе ходочаснике и лети и зими. Рече један мудри старац гледајући тај силни народ да је Туман постао Ђердапски Острог и можда је то  прави назив за центар ходочашћа. Сведочења су многобројна и систематизована су  у манастирским документима, а братство манастира са својим игуманом Димитријем са радошћу дочекује оне који су са вером и молитвом добили исцелења. Наравно да у светињу долазе и знатижељници, туристи па и неверници да виде или буду виђени. Верујте аутору овог записа и светлописа да је ово место где треба бити, јер се тамо свакодневно нешто позитивно дешава. Јуче смо били на Светој Литургији и добили информацију да ће пристићи Епископ браничевски Игнатије, али да ће у госте доћи и Епископ бачки Иринеј, па зар то није радост. Радост је још већа сазнање да је по Благослову Епископа Игнатија, Архимандрит Димитрије, игуман манастира Тумане у име  братства уручио на дар део моштију Преподобног Јакова туманског Епископу бачком Иринеју. Како рекоше монаси, ово је историјски дан и велики благослов за манастир Тумане.

Манастир Тумане налази се у Епархији браничевској на девет километара од Голупца и Дунава у селу Кривача у прелепој шуми Голубачких планина поред Туманске реке.Ништа више не треба описивати,јер све друго се треба и мора доживети.Ова древна светиња,која  630 година постоји и опстоји  сада је центар сабрања верног народа из свих крајева.Чудесна исцелења пред моштима Светог Зосима Синаита туманског и новопројавњеног мученика Јакова Арсовића привлаче све већи број невољника.Пред чудотворном иконом Пресвете Богородице Курске,коју давно донесоше руски монаси,многи брачни парови молећи се добише пород.Готово свакодневно колоне аутомобила и велики број аутобуса довозе ходочаснике и лети и зими.Рече један мудри старац гледајући тај силни народ да је Туман постао  „Ђердапски Острог“ и можда је то  прави назив за центар ходочашћа. Сведочења су многобројна и систематизована су  у манастирским документима,а братство манастира са својим игуманом Димитријем са радошћу дочекује оне који су са вером и молитвом добили исцелења.Наравно да у светињу долазе и знатижељници,туристи па и неверници да виде или буду виђени.Верујте аутору овог записа и светлописа да је ово место где треба бити,јер се тамо свакодневно нешто позитивно дешава.Јуче смо били на Светој Литургији и добили информацију да ће пристићи Епископ браничевски Игнатије,али да ће у госте доћи и Епископ бачки Иринеј,па зар то није радост.Радост је још већа сазнање да је по Благослову Епископа Игнатија,Архимандрит Димитрије,игуман манастира Тумане у име  братства уручио на дар део моштију Преподобног Јакова туманског Епископу бачком Иринеју.Како рекоше монаси,ово је историјски дан и велики благослов за манастир Тумане.
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *