Веронауку похађа пола милиона ученика

Верска настава у школама од почетка ове школске године одвијаће се по новом плану и програму, а наредни корак биће израда уџбеника за овај изборни предмет који похађа око пола милиона ученика, речено на седници владине Комисије за верску наставу, која је одржана у жупи Пресветог Тројства у Сомбору.

Верска настава у образовни систем уведена је 2001. године и сваке школске године се за овај изборни предмет, добровољно, определи између 450.000 и 530.000 ученика. Тај број ученика значи и обавезу да се квалитет наставе стално унапређује. -То је један специфичан предмет који има за циљ не само да пренесе знање, већ и да формира личност ученика и зато је важна конструктивна, добронамерна сарадња цркава и верских заједница, које могу да спреме одговарајући кадар, с надлежним министарствима и свима који су укључени у тај процес како би тај предмет био у служби васпитно – образовног система”, каже Владика бачки Иринеј, председник Владине Комисије за верску наставу.

У владиној Комисију за верску наставу представници су свих верских заједница, те Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства правде. -Велики је посао пред овом Комисијом. Оно што нас прво чека јесте формирање Радне групе која ће радити нови Правилник о условима и степену образовања вероучитеља и катехета. Морамо знати која је то врста стручне спреме неопходна да би наставници верске наставе могли да задрже посао у школи. Важно је рећи да је усвојен нови План и програм верске наставе. Биће објављен ових дана, а односи се на православни катихизис, католички веронаук и програм словачке евангелистичке цркве. Дакле од првог септембра већина вероучитеља радиће по новом плану и програму”, каже Снежана Павловић, потпредседница Комисије за верску наставу и чланица ове комисије испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

-У изради новог Плана и програма максимално смо користили наше петнаестогодишње искуство које имамо у настави. То искуство нам је показало које су то теме које су важне за децу и које и даље требају остати у овој настави. Ради се о одабиру садржаја који су прихватљивији ученицима и повезивању тих садржаја са свакидашњим животом. Мислим да ће учитељи добити квалитетан материјал и да ће им бити лакше осмислити сваки час”, каже велечасни Јосип Пекановић, члан Комисије за верску наставу, представник Католичке Цркве.

Велики посао који предстоји је писање уџбеника и радних свесака, а ти уџбеници мораће бити писани у складу са Законом о уџбеницима.

Извор: РТВ, Епархија бачка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *