Албанска Црква: Пуштена у рад хидроцентрала

Огромни грађевински подухват Албанске Православне Цркве. Дана 2. aвгуста 2016. године, обављена је свечаност пуштања у рад хидроцентрале Рапуни 4 и 4 на подручју града Елбасана. Овај пројекат је у потпуности финансирала и старала се о њему Православна Аутокефална Црква Албаније, што је један од њених значајнијих грађевинских и хуманитарних пројеката на енергетском сектору ове земље. Пројекат је иницирао и о њему водио посебну бригу Његово Блаженство Архиепископ Анастасије. Остварен је у сарадњи са стратегијом албанске владе и у потпуности одговара програму изградње области Елбасана.

Ова хидроцентрала је подигунута на реци Рапуни и састоји се од неколико делова, углавном од прихвата воде, водене акумулације, хидро тунела, саме централе, одводних цеви и канала и др. За време изградње обраћена је пажња на посебно оштре прописе албанске власти као и на међународне прописе које доносе Европска комисија, Аустријски национални одбор о великим бранама, као и шведска Агенција о заштити  природне средине.

Ова инвестиција умногоме ће допринети јачању економске независности Албанске Православне Цркве, чиме се омогућава њен даљи хуманитарни и пастирски рад. Ојачаће се црквени социјални рад, као и фукнционисање њених образовних установа и здравствених центара које је она основала последњих неколико година. Црква ће моћи да помаже неколицину програма и активности везаних за децу и тинејџере, као и бавити се старањем о немоћнима.

Истовремено, у Цркви се надају да ће финансијска средства  бити усмерена на обнову и одржавање цркава и манастира, историјских и уметничких вредности, али ће бити употребљена и за изградњу нових цркава и њихово одржавање. Све у свему, приходи од хидроцентрале послужиће наставку нормалног црквеног живота и њених установа. Такође ће Албанска Црква моћи да са своје стране помаже друге помесне православне Цркве  које имају тешкоћа при вршењу своје мисије ширења Речи Божје у  читавом свету.

Извор: Албанска Православна Црква (превод Информативнa службa СПЦ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *