Дебата о половима: субверзија идентитета и јаз између жена и мушкараца

У савременој науци о религији тема теолошке етике даје печат дебати и обележавачежњу за ”јасним границама” међу половима. In medias res – rеч је о питању шта је род и пол. Да ли је реч о идолошком појму с циљем да се дискредитује природнаполност? Или је реч о појму фактичне, индивидуалне вишеобразности и сексуалној оријентацији, која би у црквеним и теолошким расправама била кадра да стекне ”реални смисао”?

Тако је Терезија Хамејрл, стручњак из области науке о религији недавно у есеју: ”Шта ти мислиш о постмодерни?” такозвану џендер-дебату (расптаву о половима) видела као израз губитка друштвене савести: ”То што у џендер дебати застрашује јестегубитак поретка”. ”Ко настоји на једнозначности полних улога и џендер преклиње, тај се прибојава губитка интимног поретка”, каже овај теолог. Ово се односи и на одређене одељке папске ексхортације “Amoris laetitia”, који сведоче о времену”чежње за изгубљеним временом јасних граница и омеђених хоризоната”.

Џудит Батлер – spiritus rector и главни идеолог овог покрета

Главни идеолог је Џудит Батлер (Judith Butler), која важи за једну од најзначајнијихфилософа савременог света. Џудит Батлер, рођена 1956.г., јесте амерички философ и родни теоретичар чији је рад утицао на политичку философију.

Батлерова је најпознатија по својој књизи ”Родни проблеми: феминизам и субверзија идентитета” – ”Gender Trouble – Feminism and the Subversion of Identity” То дело је темељ џендер-идеологије. На методолошки насилној разлици између биолошке и социјалне полности, у којем оспорава конвенционалне појмове рода, Батлерова развија своју теорију о родној делатној разлици. Побуна џендер-идеологије је уперена против”дикататуре природе” (Батлер). Субверзија идентитета је друштвени програм познатјош и као Gender-Mainstreaming.
Протођакон Зоран Андрић
ОПШИРНИЈЕ:
http://www.spc.rs/sr/debata_o_polovima_subverija_identiteta_jaz_izmedju_zhena_u_mushakaraca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *