Сабрање намесништва сремскомитровачког

У дан када се наша Света црква молитвено присећа Светих четрдесет мученика пострадалих у Севастији и Светих четрдесет два момишићка мученика, 22. 03. 2023. године у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Сремској Митровици савршена је Света архијерејска литургија пређеосвећених Часних дарова. Литургију је савршио надлежни Епископ сремски Г. Г. Василије уз саслужење јереја Драгана Зорице, јереја Ђурђа Чулића, епархијског ђакона Горана Власца и сремскомитровачког Марка Јелисавца. Светој тајни исповести приступили су сви свештеници, свештеномонаси и вероучитељи подручног архијерејског намесништва сремскомитровачког, а исповедник је био дугогодишњи свештеник и архијерејски намесник барањски прота Михајло Маријанац.

Благољепију савршавања Свете Литургије допринели су милозвучним гласовима студенти Православног богословског факултета београдског универзитета и појци овог храма. Храм је био испуњен народом и децом из сремскомитровачких основних и средњих школа са школске катихизације. Својом пастирском беседом своја чада, епархиоте, орадостио је владика нагласивши да је Свето Причешће лек бесмртности који лечи све болести, тескобе и отклања сваку нечистоту из човековог бића.

Поучно слово о последовању Пређеосвећене Литургије, током трпезе љубави, а коју је припремио старешина Храма прота Гвозден Арамбашић са братством, прочитао је јереј Миљан Лапчевић, а које је записано пером редовног професора ПБФ на Катедри за литургијско богословље др Ненада Милошевића. Професор Ненад је многе генерације епископа, свештеника и других посленика у црквеној служби извео на пут побожности, ревновања и честитости у погледу савршавања светих тајни и молитвословља, увек уважавајући заповест служења и стављања у располагање сваком ко је бивао ученик тог светог училишта.

Напослетку, реч благодарности казао је прота Михајло Маријанац где је из срца, искрено и врло мудро скренуо пажњу свима да се радују повереном им стаду, да носе бремена једни других и тако, заједничарећи, послуже своме Господу у све дане свога живота. Епископ се захвалио свима на молитвеном учешћу са благословима за даље мисионарске подухвате у смутна и захтевна времена данашњице.

Стефан Недић, заменик председника Одборa за верску наставу Епархије сремске

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *