Прво мисионарско путовање сремскомитровачке омладине

У освит зоре Сретења Господњег, 15. 02. 2023. године, новооснована Светосавска омладинска заједница „Светог владике Варнаве“ из Лаћарка, у сарадњи са Одбором за верску наставу Епархије сремске реализовала је дводневно прво поклоничко и мисионарско путовање ка светињама Епархије браничевске; манастирима Тумане и Нимник.

Стотину и двадесет сабораца, средњошколског узраста и омладине са својим вероучитељима и професорима, а предвођени духовником протојерејем-ставрофором проф. др Драгомиром Сандом стигло је у туманску светињу на поклоњење моштима светитељима Јакову и Зосиму. Свету архијерејску литургију служили су епископи браничевски др Игњатије и топлички Петар, који су уједно били и домаћини тог сабрања угостивши нас после Св. Литургије у манастирској трпезарији, где се омладина окрепила даровима манастирске радиности. По савршеној Литургији и изврсној трпези љубави, саборци су се упутили ка испосници Светог Зосиме где су се упознали са подвижницима синаитима и резимирали своје знање које им се пласира на часовима верске наставе у школама, али и при парохијским заједницама.

Сва деца била су, по благослову Епископа др Игњатија, Петра и архимандрита Димитрија, игумана туманске светиње, била смештена на самој обали Сребрног језера у истоименом хотелу.

Другог дана, поклоници су се поклонили гробу Св. Мученице Николине, новопројављене светитељке и обитељи нимничког општежића, трудом, љубављу и благословом невероватног човека, савршеног делатника игумана Јелисеја, који је са децом разговарао о темама везаним за доброту, друштвене појаве, њихове амбиције али и проблеме данашњице. Молитва за здравље свима је била изузетно дирљива, јер су у њој директним присуством узели учешћа митровачки средњошколци, помињући своје најближе за здравље, спасење и упокојене. Домаћи производи, манастирски зоолошки врт, прича о чудесним исцељењима децу је оставила без даха проносећи им и неку другу димензију светиње као извора Живе воде- Христа, какву можда до сада нису имали прилике да спознају.

Једно је сигурно, ова ће заједница наставити да баштини у дечијим душама само добро- радост, здравље духовно али и соматско; напредак сваке врсте, па и многе подвиге који ће красити читаво друштво, државу те и град из ког долазе.

Стефан Недић, катихета у Митровачкој гимназији и заменик председника Одбора за верску наставу Епархије сремске

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *