Патријарх Порфирије посетио храм Светог Георгија у Шерeвилу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 3. фебруара 2023. године храм Светог Георгија у Шерeвилу.

Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија, у чијој свештеној пратњи су били господа eпископи далматински Никодим и буеносајрески и јужноамерички Кирило, у порти велелепног храма Светог Георгија дочекали су Преосвећени Епископ новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин са свештеником Радованом Јаковљевићем, старешином храма, и многобројним парохијанима.

Најмлађи чланови парохије, обучени у српску народну ношњу, дочекали су патријарха хлебом и сољу, како наша традиција и налаже. Уследио је свечани чин доксологије коју су служили протојереј Радован Јаковљевић и протођакони Драган Радић, Јован Аничић и Милован Гогић.

Свештеник Радован Јаковљевић: Ваша Светости, хвала Вам што мудро и у смирењу проповедате реч Божју!

У име свих присутних, Његову Светост Патријарха речима добродошлице је поздравио старешина храма, прота Радован Јаковљевић:

– Ваша Светости, добро нам дошли! Ваша посета вечерас показује колико љубави, пажње и духовне снаге имате у Вашем архипастирском раду на широкој Њиви Господњој. Као духовни отац и достојан наследник на престолу Светог Саве не заборављате и не умањујете духовну бригу ни према једном вернику наше свете Српске Православне Цркве како у Отаџбини тако и у расејању, него нас све позивате и окупљате на молитвено сабрање и благосиљате Вашим духовним благословима.

Ваша света десница је благословила ову црквену заједницу давне 2013. године., када сте као Епископ јегарски посетили наш храм Светог великомученика Георгија у Шервилу и потписали наше Јеванђеље у олтару. Радујемо се што ћете и вечерас уписати Ваше име као Патријарх српски и оставити нам у аманет велики благослов и успомену на Вашу свету посету. Хвала Вам што мудро и у смирењу проповедате реч Божју по речима Светог апостола Павла: „Јер када проповедам Јеванђеље, не могу се хвалити, јер ми и обавеза налаже да проповедам. Тешко мени ако не проповедам Јеванђеље!“ (1 Кор 9, 16). Хвала Вам и што смело управљате кормилом наше свете Српске Светосавске Цркве на немирној пучини и узбурканом мору овог живота одолевајући разним притисцима и искушењима који су се надвили над нашом светом Црквом и нашим српским народом. Саучествујемо са Вама у бризи и молитвено се сећамо нашег напаћеног народа на Косову и Метохији, у Црној Гори и другим местима где се призива име Божје и слави Свети Сава.

Благодарни смо Вам на прилици да благословите нашу дечицу и верне парохијане из целе северозападне Индијане и већег дела града Чикага, које ни хладно време није помело да дођу вечерас и са љубављу и топлог срца дочекају Патријарха српског. На крају молимо се Свемогућем Господу да Вам подари физичко здравље и духовну снагу да наставите да ходите право путем заповести Божјих, не окрећући се назад, него као мудри пастир да гледате напред ка вечном циљу и награди у Царству небеском, по речима апостола Павла: „Што је за мном заборављам, а стремим за оним што је преда мном. И трчим према циљу ради награде небеског призвања Божјег у Христу Исусу“ (Фил. 3, 13-14).

Патријарх Порфирије: Са Христом и када не иде све како треба, ако имамо наду у Њега, пре или касније ће бити како треба. Без Њега и када нам се чини да је све како треба, пре или касније ће бити како не треба.

Сабраном верном народу поучном пастирском беседом обратио се Патријарх српски г. Порфирије:

– У име Оца и Сина и Светог Духа. Преосвећени Владико, у Христу брате и саслужитељу, часни оци, браћо и сестре, моје срце је вечерас испуњено неизмерном радошћу због благослова Божјег и љубави ваше да могу да будем овде, у овом храму, и да видим предивна лица свих вас овде сабраних. И да нема ниједне друге лепоте овде, у овој предивној земљи, било би више него довољно што смо се вечерас срели, што можемо да се видимо у радости Христовог сусрета. Сусрет међусобни јесте смисао нашег постојања, јесте заједница, јесте гледање лица једни другима. Најрадије бих све вас загрлио и што мање говорио, а сигуран сам да бисте и ви то желели више од свега. Зато је моје срце отворено за вашу љубав и будите сигурни и када сам овде и када одем у Србију, где год да сам, бићете закључани у мом срцу, а нарочито ова предивна деца која су вечерас дошла.

То није ништа друго него наша православна вера. То је она вера коју је засадио Свети Сава још пре много векова у саме темеље нашег народа. Та православна вера нас је водила кроз векове и обликовала оно што ми данас знамо као српски народ. Православном вером јесмо то што јесмо. Без православне вере не бисмо били оно што јесмо данас. Довољно је само погледати овај предивни храм, који је одраз и израз свих великих светиња које су засејане широм простора где живи српски народ. Све што вреди у нашем народу носи печат Јеванђеља, печат православне вере, али ако хоћете и шире од тога. Све што вреди у евро-америчком свету носи печат и знак Христов.

Окупљајте се увек у вашим храмовима, молите се Богу и тражите најпре, како каже Јеванђеље, Царство Божје, а остало ће вам се додати. То не значи да не треба да тражите и све остало што захтева један живот, имате потребе, већ то само значи да све што остало тражите може добити свој смисао и своју вредност ако предходно тражите Царство небеско. Ако не тражимо Царство небеско и ако немамо Христа, узалуд је све што имамо: и слава, и новац, и моћ, и многе друге вредности од овог света. Све оне имају свој почетак и свој крај, не трају дуго. Међутим, ако тражимо Царство небеско и Бог нас удостоји Царства небеског онда и све остало добија свој смисао, своју лепоту и своју вредност.

Једноставно речено, нека вам Христос буде на првом месту. И када вам је Христос на првом месту, када је Бог на првом месту, будите сигурни да ће све остало доћи на своје место, пре или касније. Међутим, ако је нешто друго на првом месту уместо Христа, све ће бити извитоперено, све ће бити погрешно, чак и онда кад нам се чини да има вредност, било да је слава, било да је моћ, било да је богатство.
Са Христом и када не иде све како треба, ако имамо наду у Њега, пре или касније ће бити како треба. Без Њега и када нам се чини да је све како треба, пре или касније ће бити како не треба. Зато се пре свега у скромности, у тишини срца, у дубини свога бића, у миру и у смирењу молите Богу, јер, сигуран сам да знате, не можемо или не можете све сами урадити, потребна нам је помоћ Божја.

То је наш народ увек знао, а то знате и ви. То видим вечерас, јер сте сабрани у храму. Наш народ је кроз векове живео у државама које су мењале своје границе, живео је у разним местима, у државама које су мењале своја имена. Али зашто је остао и опстао у ономе што јесте? Зато што је увек био везан за Цркву своју, за веру, уз Христа. Тамо где је Црква Православна и Светосавска, ту је наш дом, ту је наша Отаџбина. Тако и ви, иако далеко од матице, од Отаџбине, у храму Божјем и у Цркви Христовој, у православној вери, заправо јесте у својој Отаџбини. Када смо далеко од матице и када смо уз Цркву, где год да смо, ми смо заправо у својој Отаџбини, али и обрнуто. И када смо у Србији, а нисмо светосавци, не држимо аманет Светом Сави, не молимо се Богу, не живимо православном вером, иако смо у Србији, ми смо потпуни странци. Ми смо заправо изван своје Отаџбине. Отуда своју децу доводите у храм, учите их православној вери и будите сигурни да ће увек бити у Отаџбини где год да се налазе, да ће знати и ко су и шта су, које им је порекло и којег су рода, знаће да су православци и Срби светосавци.

Хвала вам на љубави! Све вас истински у Господу љубимо, волимо и молимо да негујете јединство, да се окупљате око свога Епископа, око својих свештеника, да не будете једни против других, да и када се не слажете будете спремни да тражите опроштај и да праштате, јер то је светосавље, то је Јеванђеље, то је православље. Будите важнији једни другима од истеривања правде и труда да се покаже ко је у праву. Шта вам вреди ако сте у праву, а изгубили сте брата или сестру. То важи за сваку породицу. Шта вреди мужу ако је доказао својој жени да је у праву, а изгубио је. И обрнуто. То важи и за ширу породицу, а ми смо сви једна велика породица. Дакле, увек праштајте једни другима и не заборавите да у молитви Оче наш, коју сваки дан говоримо, стоји: И опрости нам дугове наше као што опраштамо дужницима својим. Праштање је знак и доказ да ту молитву изговарамо из душе и срца и да верујемо у њу.

Нека Господ благослови све вас овде сабране! Нека вам да здравље, добро, мир и љубав унутар породица. Нека да мир и љубав свој нашој браћи и сестрама који живе овде у Америци, Србима, православним светосавцима, свој браћи и сестрама православцима, али и свим људима који живе овде у Америци! Нека да мир и свим људима света! Мир свој нека да Господ! Нека вас Бог благослови!

***

После доксологије, у велелепном парохијском центру одржана је свечана академија у част Светог Саве, а затим и донаторска вечера за манастир Крку, древну српску светињу у Далмацији.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *