Патријарх Порфирије служио прву Литургију после седам година у храму Светог Саве у Њујорку

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служиo је 5. фебруара 2023. године свету Литургију у Саборном храму Светог Саве на Менхетну, Њујорк, чиме је окончана вишедневна посета предстојатеља Српске Православне Цркве Сједињеним Америчким Државама.

На првој Литургији служеној после седам година у храму тешко оштећеном у пожару на Васкрс 2016. године. Његовој Светости Патријарху су саслуживали Преосвећени Епископ канадски г. Митрофан, архимандрит Никифор (Миловић), протојереј-ставрофор Велибор Џомић и протођакон Драган Радић.

Обраћајући се благочестивом народу и управи Црквено-школске општине Светог Саве у Њујорку, патријарх Порфирије је поручио:

– У име Оца и Сина и Светог Духа! Браћо и сестре, данас сте у храму помало  промрзли тако да нећемо дужити. Надамо се да вас ових неколико слова које ћемо изговорити неће додатно задржати у хладноћи, јер верујемо да смо – без обзира што је споља хладно, што је ниска температура – ипак благодаћу Божјом загрејани и Духом Светим обасјани. Верујемо да смо изнутра загрејани топлотом Божјом и да смо стога – без обзира на спољашњи амбијент у коме се налазимо – неизмерно благословени и самим тим и веома, веома радосни.

Додатно, ја се радујем што сам данас са вама овде, у Њујорку, и што смо после несрећног пожара који је задесио овај храм одслужили прву Литургију. Овај храм је и даље у обнови. Још много времена ће бити потребно да се храм обнови и да буде онакав какав је био. Међутим, дугујемо захвалност званичницима Града Њујорка који се брину о безбедности, који су нам издали дозволу да служимо данас, али и не само данас него и у наредним недељама у фебруару када ћемо обнављати ту дозволу. Важно је да док траје обнова храма, док се храм изнова зида, да и ми пре свега духовно градимо тај храм, да га градимо молитвом, да се молимо Богу да нам да снаге и  да смогнемо могућности да заиста обновимо и оно што је спољашње.

Важније од свега је да се ми изнутра обнављамо. Услови нису комфорни, али ми знамо да без обзира на спољашње услове – и можда баш онда када они нису комфорни и повољни – ако се потрудимо и учинимо напор, ако учинимо подвиг, онда и Господ много више препознаје нас као своје ученике, као своју децу, па нам онда даје махове и снагу да учинимо и оно што није могуће. Наравно, за све то је потребно да имамо – а имамо, хвала Богу – и веру, веру у Христа, свест да све од Њега зависи и да у крајњој линији и све бива по Његовом промислу, по човекољубивом промислу Божјем. Па и чињеница да се сабирамо данас усред зиме овде, у хладном њујоршком храму, јесте израз Његове љубави и Његовог промисла.

Вера наша православна и у личним животима води нас кроз разне Сциле и Харибде, кроз разна искушења, али нас не оставља без благодати, без дарова Божјих. Та вера наша православна јесте оно чиме јесмо то што јесмо. То је светосавска вера. Сви наши Срби православни кроз векове чували су све што је њихово. Али изнад свега и пре свега чували су своју православну веру. Нека би Господ дао да молитвама Светог оца Саве и свих светитеља из рода нашег и свих светих Цркве Православне и ми идемо путем Јеванђеља, путем љубави.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *