Божићне радости и Богојављење у Бешки

         Сва васељена и твар ликује и весели се рођењу Спаситеља свега видљивог и невидљивог, јер иако је све кроз Њега настало и  кроз Њега јесмо и постојимо, због грехова наших свако залута у свом животу. Грех је промашај свога животног смисла и циља, а смисао сваког човека треба да буде да се у свакоме од нас огледа Невидљиво Тројично Божанство. Због тога и превечни Син  превечнога Оца постаде човек и роди се у пећини Витлејемској, а на Божић свака кућа и сваки Храм постају управо та Пећина витлејемска.

            Бешка као колевка и матица српскога народа поред Дунава вековима јесте хришћанско место које има у својој традицији хришћанске обичаје, па је тако и ове године Српска црквена општина Св. храма Ваведења Пресвете Богородице организовала одлазак по бадње дрво и обилазак манастира Бешеново. Парохијане су водили свештеници протојереј Јовица Гачић и јереј Стефан Трифковић, а Свету Литргију на Бадњи дан су служили протојереј-ставрофор Брацо Санчанин и ђакон Горан Груловић.  После повратка парохијана са свештенством уследила је Божићна радионица коју је организовала Црквена општина, а осмислиле супруге свештеника Ивана Трифковић и Јелена Гачић. На радионици су учествовали ученици нижих разреда са родитељима, вероучитељем Гораном Груловићем и учитељицама Тањом Недељковић, Слађаном Боројевић и Раденом Лончар. На радионици су се спремили и бадњаци, који су касније подељени. Дечији радови су продавани на Божићном хуманитарном базару на Бадње вече, а прикупљени новац је после Божића дарован породици Рашета, ученицима Ђорђу и Милици. Црквену општину је помагала у свему Месна заједница са председником Новицом Темуновићем. На Бадње вече је било много парохијана који су присуствовали вечерњем богослужењу, освећењу бадњег дрвета, ватромету после тога, хуманитарном базару и послужењу у дворишту храма. После освећења бадњег дрвета и паљења истог свештенство је у Св. храму припремљене бомбоне бацало деци у сламу ради обичаја „пијукања“, када деца сакупљају бомбоне.  

            Божићно јутрење је почело у седам часова, а затим је одмах уследила Света Литургија коју су служили: старешина храма протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, протојереј Јовица Гачић и јереј Стефан Трифковић. За певницом су били теолози Михајло Санчанин, Немања Тепавац, Стефан Радаковић и ђакон Горан Груловић. После Свете Литургије ломљена је божићна чесница, а дукат је добила девојчица Кристина Кечић. Око поднева двориште Св. храма су испунили коњаници који сваке године прво дођу по благослов, а затим по Бешки благовесте Рождество Христово.

            По древном обичају Божић има своје препразништво и попразништво у богослужењу Цркве, а попразништво траје све до Обрезања Господњег и Српске нове године, или како се у народу каже Малог Божића. Одмах после тога следи препразништво празника Богојављења, а у давна времена Божић и Богојављење су били један Празник, што је остало делимично и у нашој традицији пошто се од Божића до дана пре Богојављења или Крстовдана уопште не пости.  Традиција да је то један Празник остала је у неким хришћанским црквама, као у Јерменској. Зато се божићне свечаности и испуњавају на Богојављење, у прослави крштења Христовог и објаве Тројичног Бога свему свету. Свету Литургију на Богојављење је служио јереј Стефан Трифковић, а затим је уследило Велико освећење воде у дворишту Св. Храма у којем је учествовало свештенство Св. храма са теолозима и парохијанима.

Ђакон Горан Груловић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *