Божићни дарови у Сремским Карловцима

Поводом великог празника Рођења Христовог, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, свештенство Епархије сремске организовало је у уторак 10. јануара 2023. године добротворни концерт ,,Божићни дарови” у свечаној сали богословије са циљем да помогне болесној девојчици Софији Стикић, иначе ћерки свештеника Маринка Стикића из Адашеваца. Девојчица болује од тешког облика леукемије и за њено лечење потребна су средства како би се процес излечења привео крају. 

Сав приход од око милион динара са овог добротворног концерта биће у наредном периоду искоришћен за набавку изузетно ретких, а малој Софији неопходних лекова и терапија. Овом подухвату помогле су и сремске општине Инђија и Стара Пазова. На почетку вечери су сви учесници отпевали тропар Божића. 

У јединственом црквено-педагошком здању, сремскокарловачкој Богословији Светог Арсенија Сремца, обједињена је радост Рождества Христовог кроз реч и песму са сећањем на оне којима је наша помоћ најпотребнија.

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, који је истовремено и домаћин и објединитељ ове харитативне делатности, благословио је вече названо Божићни дарови, упућујући све да време проводимо у чињењу добрих дела и пружању помоћи потребитима. 

Осим драмских уметника Љиљане Благојевић и Гојка Балетића у програму су учествовали и певачи народне музике: Оливер Њего, Недељко Билкић и Никола Роквић. Све учеснике је пратио маестро Александар Софронијевић са својим музичким ансамблом.

Народне песме на овом концерту су поред ових знаменитих певача изводили и свештеници из више Епархија наше Свете Цркве наступајући са по једном песмом коју су као свој дар принели за подршку у процесу излечења мале Софије Стикић. 

Да би почетак свечане вечери изгледао у пуноћи, по добром српском обичају здравицу је изговорио Гојко Балетић, првак српске драме који је са првакињом, доајеном српског глумишта Љиљаном Благојевић, казивао одломак из култне представе “Солунци говоре”. 

Ово само на изглед мало догађање, прешло је све познате границе и заблистало пуним сјајем подсећајући нас да Људи јесмо и да нам срца нису захладнела. 

Ђакон Владимир Руменић и крстоносни прота др Драгомир Сандо, бивши професор ове богословске школе, дали су идеју а потом и учествовали у припреми и реализацији вечери Божићни дарови.  

Свештеник Маринко Стикић, отац оболеле девојчице Софије, заблагодарио је свима на милосрђу, а затим стиховима које је исписао пренео молитву за исцељење Софијино али и све деце којима је потребна Божја помоћ у оздрављењу и над којима Бог пројављује Своју силу и славу. 

Архијерејски намесници Епархије сремске су се потрудили да међу својим свештенством и добрим људима прикупе помоћ. 

На самом крају, присутнима се обратио ректор Карловачке богословије, протојереј – ставрофор Јован Милановић, професор овог часног училишта који се домаћински одазвао приликом организовања вечери, показујући своју очинску и братску љубав.

Модератори програма су били изванредни новинари РТВ-а Ена Попов и Миленко Кришан. За гостољубље побринуо се архијерејски намесник сремскокарловачки, протојереј Слободан Вујасиновић. 

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије:

Ректор Карловачке богословије, протојереј-ставрофор Јован Милановић

Отац Маринко Стикић, парох адашевачки:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *