Предавање о Богородичином псалтиру

За разлику од  досадашњих предавања која су се у Малој сали Српског парохијског дома при Саборном храму Светог Великомученика Димитрија у Сремској Митровици одржавала са темама из Псалтира цара и пророка Давида, протонамесник Радослав Радовановић поводом празника Материца определио се да прошле недеље после Свете литургије беседи о Богородичином псалтиру и другим молитвеним стиховима састављеним у њену част. Како многи вреници нису знали за постојање овог молитвеног штива, прота Радослав је дао објашњење да Богородичин псалтир има исти број песама као и покајна поезија цара Давида, с тим што се овде уместо Господу обраћамо Пресветој Богородици. Идеја и духовна поука сваког поједничаног псалма, према речима оца Радета, исте су као и у оригиналним Давидовим псалмима.

“Свако ко се удуби у тај текст моћи ће да осети драж тог расположења посвећеног Пресветој Мајци Божијој, да би то применио у сопственом животу. Наравно да су то нити, односно ткање настало из несебичне жртвене љубави Мајке Божије најпре према Господу и своме сину, односно Божијем сину а у исто време и према свима нама” – рекао је прота Радослав.

Овај Псалтир настао је трудом руских монаха на Светој Гори а први пут је штампан 1881. године у Москви. Поред овог Псалтира, било је речи о дивним молитвама Пресветој које је на српски језик превео протопрезвитер Марјан Кнежевић а које је у оригиналу написао Свети Јефрем Сирин, велики подвижник цркве. Овај Молитвеник садржи молитве Богородици за буквално сваки тренутак у току једног дана. Поменуте су и Богослужбене песме настале из пера великих молитвеника и учитеља цркве Јована Дамаскина и Романа Слаткопојца. Говорећи о молитвеној снази и лепоти  акатиста посвећених Богомајци, прота Радослав посебно се задржао на причи о акатисту насталом пред Богородичином иконом „Неочекивана радост“, испричавши  како је ова икона својим чудотворењем духовно преобразила монаха који се нашао у греху. Прота Радослав подсетио је присутне вернике на духовно поучни догађај из живота Светог Спиридона чији се празник такође обележавао протекле недеље.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *