Дани Свете Петке у Новој Пазови

Верни народ Нове Пазове окупљао се у храму Свете Петке да прослави дивну светитељку и Божју угодницу – Преподобну мајку Параскеву, у Данима Свете Петке, богослужењем, постом и молитвом. Од понедељка 24. октобра текуће године свакодневно је служена Света Литургија са почетком у 8.30 часова, као и Акатист Светој Петки од 18.00 часова.

У уторак, 25. октобра у Светосавској сали при храму Свете Петке у Новој Пазови одржано је предавање на тему ,,Хришћански брак и родна равноправност“. Предавач је био др Здравко Пено, професор Православног богословског факултета у Фочи. Предавању су присуствовали свештеници и вероучитељи Архијерејског намесништва старопазовачког, као и верни народ Нове Пазове. Након поучног предавања уследила је краћа дискусија о овој актуелној теми, која је окупила народ да се у великом броју одазове и испуни црквену салу.

Сутрадан, 26. окобра, са почетком у 18.00 часова Свету Тајну Јелеосвећења служили су: протојереј-ставрофор Миодраг Лујић, протојереј Петар Божић, протонамесник Марко Симић, протонамесник Предраг Антонијевић, јереј Слађан Видаковић, јереј Стефан Трифковић, јереј Милорад Бојчић и ђакон Стефан Гавровски. Беседио је јереј Милорад Бојчић, говорећи о животу Свете Петке и начину нашег следовања Преподобној Петки, попут њеног следовања Христу, упражњавајући световрлински живот. Након Свете Тајне Јелеосвећења уприличена је трпеза љубави.

На сам дан празника Преподобне мајке Параскеве, дана 27. октобра, Светом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник сремскокарловачки протојереј Слободан Вујасиновић, уз саслужење протојереја-ставрофора Луке Јовића, протојереја Богдана Михајловића, протојереја Радомира Сандића, протонамесника Саве Мишановића, јереја Александра Маџаревића, као и ђакона Стефана Гавровског и ђакона Александра Милановића, уз молитвено присуство Архијерејског намесника старопазовачког протојереја-ставрофора Зорана Јовића. Својим појањем лепоти богослужења допринео је црквени хор ,,Свети Владика Николај Српски“, под диригентском палицом маестра Александра Божића. Поучним речима вернике је поздраво јереј Александар Маџаревић. Уследио је опход око храма као и резање славских колача.

Главни кум и домаћин прославе празника Свете Петке био је јавни бележник Сава Дедајић са својом породицом. Пригодан програм припремила су деца ОШ ,,Растко Немањић – Свети Сава“ из Нове Пазове са својим вероучитељима: ђаконом Александром Милановићем, Димитријем Милановићем и Душаном Тишмом. Свечани славски ручак уприличен је у црквеној сали при Храму Свете Петке, као и послужење за све присутне. Ручку је присуствовао и председник Општине Стара Пазова господин Ђорђе Радиновић са својим сарадницима. Током ручка Архијерејски намесник старопазовачки протојереј-ставрофор Зоран Јовић захвалио се свештенству које је служило света богослужења и молитвено учествовало у Данима Свете Петке, господину Ђорђу Радиновићу, кумовима храмовне славе, као и верном народу који је испунио свети храм и црквену порту и молитвено прославио празник Преподобне мајке Параскеве. Дани Свете Петке у Новој Пазови завршени су у поподневним часовима читањем Акатиста Светој Петки.

Текст: ђакон Стефан Гавровски

Фото: Храм Свете Петке

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *