Дочек Светих моштију у Старом Сланкамену

Дана 2. јула 2016. године Господње Свете мошти Преподобне Ангелине Српске свечано су донете у Стари Сланкамен, негде око 17.30 h. Мошти су дочекане од часног свештенства сремско-карловачког намесништва и благоверног народа, затим унете у храм посвећен преносу моштију Светога Николе у град Бари. Тако су ова два света догађаја сједињена у Христу, у коме времена више нема и струји благодат Новога Живота.
Акатист у 18 h испред моштију су читали протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, протојереј Момир Џомбић и протојереј Мирослав Дамњановић. Том приликом после акатиста је беседио јереј Богољуб Милановић, а помазивао светим уљем јереј Предраг Хајдуковић.
Црква преноса моштију Светога Николе Мирликијског у Старом Сланкамену је подигнута 1468. године, а ктитор је био Вук Гргуревић, познатији као Змај Огњени Вук. Вук Гргуревић је био унук деспота Ђурђа Бранковића.
Мошти Свете Ангелине Српске сведоче о светости њене породице и традицији светих Бранковића о којима се мало зна у народу. Мајка Ангелина је била удата за Светога деспота Стефана Слепог, са којим је добила двоје деце који су веома значајни за историју Србије на просторима које је још деспот Стефан Лазаревић, као саборац краља Угарске и оснивач витешког реда Змаја, добио на управљање. Један од синова које су добили од Господа је био Светитељ Максим (у свету деспот Ђорђе Бранковић), а други Свети деспот Јован Бранковић.

вероучитељ Горан Груловић

One thought on “Дочек Светих моштију у Старом Сланкамену

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *