Празник Успења Пресвете Богородице у Саборном храму у Руми

Успење Пресвете Богородице – васкрс Пресвете Богомајке, која је са телом узнесена на Небо, молитвено и свечано прослављано је у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, 28. августа 2022. године.

Надахнути великом благодатном радошћу и заступничким молитвама Пресвете Владичице наше Богородице, велики број верника данас је испунио румски Саборни храм, одавајући славу и хвалу Највећој међу мајкама, јединој изабраној од Бога да роди Сина Божијег као Сина човечијег, највећој нашој заштитници, помоћници и утешитељки у свакој немоћи, болу и тузи, која је прва након Господа Христа, доживела ту радост да се узнесе са телом и да васкрсне са телом изнад свих Небеса, баш  као што је и Син Њен васкрсао, те тиме показала оно што је и сам Господ хтео Својим васкрсењем  из мртвих – да ћемо сви васкрснути на дан Другог Христовог доласка и Последњег Суда.

Светом Литургијом, која је започела у 9.00 часова, началствовао је архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, уз саслуживање ђакона Илије Алексића. Празнично сабрање су дивним појањем улепшали и чланови Црквеног хора Вера.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, присутнима се обратио прота Сретен и богоугодном беседом подсетио на значај данашњег дана, познатог као Велика Госпојина, али и на многе јеванђељске догађаје који су пратили Богомајку од самог рођења, када су је Њени свети и праведни родитељи Јоаким и Ана измолили од Бога и још као девојчицу увели у храм Божији и посветили Богу.

У том истом храму Господњем, живећи и молећи се, испунила се Божанском послушношћу и смирењем, да би касније и сама учествовала у свему што се догађало Њеном Сину, како од момента Његовог Рођења, Обрезања, Сретења, Богојављења, Преображења, па све до момента страшног часа када је са Светим Јованом Богословом под Крстом проживела страдање и смрт Бога и Сина свога, па и даље, до оног трећег дана када је са мироносицама хитала на гроб а после Вазнесења, на дан Педесетнице, када је Дух Свети сишао на Њу и на Свете апостоле, и када је заједно са њима пошла да проповеда Јеванђеље целоме свету. И управо тај Њен пут треба да нам је стално на уму, а сиђе и смести у душу, како би и ми сами кренули истим путем – путем љубави, врлине, подслушности, подвига, верности… те увек, а не само данас на овај велики и Свети празник, утеху налазили у храму Божијем, баш на истом месту где је утеху налазила и сама Богомајка.

Сједињујући се у Светој Тајни Причешћа са Христом, у Христу се сједињујући најтешње и једни с другима, многобројни верници данас су осетили сву јачину, силу и благодат Божију, која је потребна свакоме од нас како би могли вршити и испуњавати заповести Господње, како би и овде, на земљи, започели живети Вечним, Небеским животом, не заборављајући да нам је, како наводе многи Свети оци, све дарове које нам је Господ Исус Христос донео – донео нам, даровао, управо преко Пресвете Богородице, која се за нас непрекидно моли и од Сина свога измољује све те дарове, за свако људско биће које се Њој обраћа за помоћ.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа проте Сретена Лазаревића:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *