Сабор у манастиру Липље

У недељу, 7. августа 2022. године на дан молитвеног прослављања Успења Свете Ане, обиљежен је црквено-народни сабор код манастира Липље, Епархија бањалучка.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ бањалучки Г. Јефрем са свештенством и монаштвом наше епархије.

У току Свете Литургије Епископ Јефрем је у свештени чин јеромонаха рукоположио сабрата манастира јерођакона Никанора, Карловачког богослова и студента ПБФ-а. Епископ Јефрем је по рукоположењу у свештени чин јеромонаха оца Никанора пожелио да му свештеничка служба буде благословена и на корист Цркве и вјерног народа који походи ову светињу.

На крају Свете Литургије Епископ Јефрем је поучио сабрани народ о тешким временима у којима се налазимо подсетивши да свако вријеме носи и своје бреме. Исто тако, Епископ је истакао значај манастира Липље за наш вјерујући народ, који је изграђен у вријеме краља Драгутина, и који ево већ осам вијекова као воштаница сија овом благочестивом народу.

После Свете Литургије учињен је опход са Чудотворном иконом Мајке Божије Липљанске.

Братство манастира Липље на челу са игуманом Теофаном је припремило и трпезу љубави.
У току трпезе Православна радионица Наша Будућност из Вeлике Илове на челу са попадијом Јеленом Живковић извели су пар духовних пјесама и рецитација.

Текст и фотографије: јеромонах Никанор, сабрат манастира Липље

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *