Дани Свете Петке у Огару

„Диван је Бог у светима својим, Бог израиљевˮ (Пс 67,36 ).

 

Овај псаламски стих, који појемо у служби преподобне мајке наше Параскеве – верне угоднице Божје, подвижнице достојне сваке похвале, која је својим благословеним подвигом свакоме од нас постала пример врлинског хришћанског живота најбоље описује свету личност наше мајке Параскеве, којој смо се нарочито обраћали на дан када је Литургијски, молитвено и свечано прослављамо,  8. августа 2022.-ог лета Господњег.

У навечерје празника Свете преподобномученице Параскеве служена је Света Тајна Јелеосвећења у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Огару, којом је началствовао јереј Слободан Мицић, парох обрешки, уз саслуживање јереја Саше Милијашевића, пароха доњетоварничког и јереја Милана Томашевића, пароха сурчинског, а у присуству многобројног верног народа.

Јереј Божидар Васић, од недавно парох у Огару и старешина Николајевског храма, заједно са појцима, својим анђеоским појањем Свету Тајну освећења јелеја кроз коју делује  Божја благодат за исцељење душе и тела, учинили су још узвишенијим, а на радост благочестивог народа, посебно дечице, којима је нови духовни пастир одмах додирнуо душу, што се могло и видети по осмесима и трчању у очев загрљај.

Након Свете Тајне Јелеосвећења, у надахнутој беседи, отац Слободан Мицић се обратио присутнима подсетивши на значај „умивања“ – очишћења душе и тела, не само физичким умивањем које чинимо свакога јутра по буђењу, него оним важнијим – духовним умивањем, које подразумева покајање и искрено преумњење свакога човека.

 „Јер, покајати се пред Богом не значи само доћи пред свештеника и у неколико речи исповедити пар својих грехова, већ покајање истинско и суштинско значи променити свој живот и начин свога живљења. Препознати свој грех и своје одступање од Бога, у жељи да се врати назад, у загрљај Оца нашег Небеског.“

Ово богоугодно сабрање било је само увод у наредни дан када је служена  Света Литургија, којом је началствовао јереј Милан Главашевић, парох попиначки и сибачки, уз саслуживање јереја Слободана Мицића, пароха обрешког.

После свршетка Свете Литургије извршен је помен пострадалим жртвама из Огара у Другом светском рату, код споменика и центру насеља, где је извршено и полагање венаца. Помену су присуствовали и представници општинске и месне власти, на челу да председником Општине Пећинци -Синишом Ђокићем.

Трпеза љубави за све присутне служена је у „Ловачком дому“, где је настављено заједничарење и прослављање најчасније Параскеве – наследнице живота вечног.

Ходите верни да сложно запевамо песму мученици Параскеви, која блиста чудесима у свету, одгони таму демонске обмане и подаје изобилно благодат вернима, који јој кличу: Радуј се, мученице многострадална!

(Кондак, глас 8.)

 

Приредио: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки

Фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

Беседа оца Слободана Мицића:

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *