Сабор Свете мати Ангелине код обновљеног храма Свете Тројице у Купинову

Златосјајни сунчани зраци недељног јутра, у дану када славимо мали Васкрс и празник успења Свете Ане (мајке Пресвете Богородице) обасјали су јужни део Срема и означили почетак саборног прослављања Свете преподобне мати наше Ангелине Бранковић, у парохији купинској и Архијерејском намесништву пећиначком, богомспасаване Епархије сремске, у 2022.-ом лету Господњем.

Топлим покајничким сузама и искреним молитвама, већ осамдесет година свештенство и верни народ Купинова и целога Срема коленопреклоно стоји и моли Оца небеског, како за спасење својих душа тако и за покривање последњег међу разрушеним својим домовима – храма Пресвете Тројице у Купинову.

Вапај земље ка небу, на челу са молитвеном покровитељком рода српскога – Светом мајком Ангелином, услишен је, а Купиново је обасјано лучама духовне благодати које су засијале из новообновљеног и покривеног храма Свете Тројице.

Неколико хиљада душа вернога народа, Архијерејски намесници на челу са протонамесником Бојаном Мијановићем – који је руководио обновом храма Свете Тројице, свештенство и монаштво Епархије сремске, као и других Епархија наше Свете мајке Цркве, дочекало је у храму Светога апостола Луке у Купинову, Архипастира Епархије сремске, Његово Преосвештенство Г. Г. Василија, те предвођени Епископом, са делом моштију Свете преподобне мајке Ангелине, у свечаној Литији, уз појање купинских појаца, хора, певачких друштава и верног народа, упутише се ка храму Свете Тројице, где је у великој радости сусрета неба и земље служена прва Света Архијерејска Литургија под сводовима обновљеног храма.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Г. Василије, уз саслуживање Архијерејских намесника, свештенства, свештеномонаштва и ђаконства Епархије сремске, у присуству покрајинске секретарке за културу, информисање и односе с верским заједницама – Драгане Милошевић, председника Општине Пећинци – Синише Ћокића и чланова локалне самоуправе, председника месне заједнице у Купинову – Петра Одобашића и сабраног верног народа.

Лепоти богослужења допринело је појање хора „Вера, љубав, нада“ из Пећинаца, који је предводила диригенткиња Бојана Радивојевић.

У току Свете Архијерејске Литургије, јереј Предраг Михајловић, парох у Купинову, одликован је протојерејским чином за делатну и трудбену вишегодишњу љубав и пастирски рад у овој парохији.

Архипастирску беседу, након Свете Архијерејске Литургије, произнео је Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Г. Василије, говоривши о важности и суделовању Свете мајке Ангелине и Светих Бранковића у богоугодном делу обнове купинске светиње, подсетивши на житије Свете мајке Ангелине и прочитавши њене потресне речи на крају њеног овоземаљског живота, заблагодаривши свима и пожелевши срећан и благословен празник, не скривајући одушевљење због огромног броја побожног народа који је са свих страна наше земље дошао и узео учешћа на сабору који по Његовим речима враћа Купиново на место које му и припада у СПЦ и историји српскога народа на овим просторима који су утемељени на молитвама Свете лозе Бранковића.

Орден Мајке Ангелине за вишедетно материнство додељен је  Александри Ћалић (петоро деце) и Милици Радошевић (четворо деце).

Грамате су додељене заслужнима за градњу и за донаторство, уз посебну захвалност, како Општини Пећинци тако и верном народу из Купинова и свима онима који су на било који начин помогли Архијерејском намеснику пећиначком протонамеснику Бојану Мијановићу, надлежном пароху протојереју Предрагу Михајловићу и свештенству овога краја, да ова светиња засија пуним сјајем.

Културно-уметнички програм и трпеза љубави за све присутне одржани су у порти храма Свете Тројице.

Приредио: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *