Света Петка Римљанка прослављена у Фенеку

Манастир Фенек је у понедељак 8. августа 2022. године прославио своју заштитницу Свету Петку Римљанку. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Велизар Живановић, дивни парох сурчински и секретар Епархије сремске, сада у пензији.

Прота Велизар је надахнуто проповедао о Светитељки и Божјој угодници, Светој Петки Римљанки која се данас прославља, као и о молитви – како је упражњавати и како се Богу обраћати.

Кумови данашње славе су Игор и Снежана, а сви су добродошли на молитву и духовно укрепљење у вери.

Славу Високопреподобном архимандриту Макарију, настојатељу и братству овог Светог храма, честитало је свештенство које је саслуживало и верни народ.

Саслуживали су протојереји: Мирослав Јанковић (Епархија жичка) и Дарко Кончаревић, старешина батајничке цркве Светог Јована Шангајског; јереји: Перица Влаинић, старешина јаковачке Вазнесењске цркве, Александар Чавка парох угриновачки, Небојша Маленовић (Епархија бањалучка), као и ђакон фенечки Марко.

У резању славског колача чинодејствовали су и протојереји-ставрофори Милутин Илић, пензионисани парох јаковачки и Слободан Радојчић, пензионисани парох сурчински.

Певницом је руководио протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски уз појање братства ове Свете обитељи и проте Мирослава Вујића, пензионисаног пароха Епархије банатске.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Проповед протојереја-ставрофора Велизара Живановића у манастиру Фенек:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *