Храмовна слава у Сусеку

Дана 25. јула 2022. лета Господњег са почетком у 17 часова, вечерњим богослужењем је започета прослава празника Сабора Светог архангела Гаврила, храмовне славе у Сусеку.
Вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, парох иришки у пензији.
Исте вечери са почетком у 18 часова вршен је чин Свете Тајне јелеосвећења који је предводио протојереј-ставрофор Јовица Јовановић, парох сремскокаменички и старешина Храма Светог пророка Илије, уз садјество протојереја Бранка Денчића, пароха тарашког у пензији, протојереја Благоја Катића, пароха петроварадинског и старешине Саборног храма Светог апостола Павла, јеромонаха Лукијана, игумана манастира Дивша (Ђипша), јереја Славољуба Видаковића, пароха буковачког при Храму Вазнесења Господњег, јереја Милана Ковачевића, пароха петроварадинског и старешине Храма Светог оца Варнаве Хвостанског, и јереја Страхиње Џамбића, пароха нештинског и старешине Храма Светих бесребреника Козме и Дамјана.
За певницама на свим богослужењима појали су чланови Појачког састава “Благовеститељ” под вођством госпође Александре Теофиловић.
На сам дан празника, 26. јула 2022. године, са почетком у 8 часова, надлежни парох сусечки јереј Немања Теофиловић служио је јутрење, а у наставку јутрења уследила је Литургија. Њоме је началствовао протојереј-ставрофор Драган Кезмић, парох иришки и старешина Храма Успења Пресвете Богородице, уз саслужење протонамесника Душана Вишекруне, пароха румског и старешине Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле, и јереја Милоша Маријанца, пароха беочинског и старешине Храма Светог оца Василија Острошког Чудотворца.
Забележено је присуство и молитвено учешће протојереја-ставрофора Мирка Мишановића, пароха черевићког и старешине Храма Светог оца Саве Српског, јереја Бранка Караћа, свештеника Епархије бачке при новосадском Саборном храму Светог великомученика Георгија, такође и делегације Општине Беочин, на челу са председником – госпођом Биљаном Јанковић, затим чувеног хуманитарца господина Милорада Јурковића знаног као “Миле столар”, као и већег броја верног народа из Сусека, других места Епархије сремске и шире. Након литијског опхода око храма, свештенослужитељи су пререзали славски колач и освештали кољиво овогодишњих кумова Јелене Каменаровић и Зорана Познановића са породицама. На крају, отац Душан Вишекруна се обратио беседом о значају Благовеститеља Господњег у историји човечанског рода, са жељом да се заједничким литургијским и молитвама Светог архангела Гаврила оствари све што је добро и корисно за спасење душа и тела наших.
За кумство храму идуће године јавила се породица Николе Дејановића из Сусека. После богослужења, празнично дружење је настављено уз заједничку трпезу у црквеној сали у порти храма.
Молитвама Светог архангела Гаврила и осталих часних сила небеских бестелесних, нека Господ благослови нас и свако наше доброчинство!
текст:
јереј Немања Теофиловић,
парох сусечки
фотографије:
Александра Теофиловић
Милан Романовић
Анастасија Миљић
Опширније на фејзбук-страници:
СПЦО у Сусеку – Храм Светог архангела Гаврила
Извор Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *