Патријарх Порфирије разговарао са министром Вулином

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 21. јула 2022. године у Патријаршијском двору у Београду г. Александра Вулина, министра унутрашњих послова Републике Србије.

Министар Вулин је упознао Његову Светост Патријарха г. Порфирија са настојањима државних органа Србије да се очувају мир и сигурност на читавом простору на коме живи српски народ, а нарочито на Косову и Метохији. У том циљу министар Вулин је посебно истакао улогу Српске Православне Цркве и њеног настојања да упоредо са древним манастирима и свим другим светињама у јужној српској покрајини настави да у миру и сигруности живи и српски народ.

Саговорници су се сложили да по моделу како су заштићена људска и верска права наших суграђана других вера и нација у Србији, треба настојати да буду заштићена и људска и верска права нашег народа који живи изван отаџбине. Било је речи и о даљим мерама које ће допринети да се земљиште одузето Српској Православној Цркви на Kосову и Метохији коначно врати у посед Цркве.

Српски Патријарх је са задовољством саслушао обавештење о припремама за подизање Меморијалног комплекса у Доњој Градини, и истакао да је за Цркву најбољи модел изградње културе сећања онај који је примењен у самом Јасеновцу, подизањем манастира као места молитве у коме свако, без икакве дискриминације може да се помоли за пострадале.

Патријарх Порфирије је посебно заблагодарио и дао свој благослов иницијативи за изградњу цркава и молитвених места у објектима Жандармерије и другим јединицама Министарства унутрашњих послова.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *