ОСВЕЋЕЊЕ НОВИХ ЗВОНА И ЧАСНИХ КРСТОВА У КУПИНОВУ

ОСВЕЋЕЊЕ НОВИХ ЗВОНА И ЧАСНИХ КРСТОВА У КУПИНОВУ

 

Покровитељством наше Мајке Цркве и трудом свештених отаца словесне пастве Христове, који у живој заједници настављају творити љубав и добра дела, што изазива велико поштовање код благочестивог народа који са радошћу посећује пећиначко Архијерејско намесништво, где, како наводе, осете неку посебну благодат, епитет “Краљевског града” оправдава се из дана у дан, не само због остатака града Купиника, седишта српског деспота Лазаревића и Ђурђа Бранковића, већ због свих наших Светих храмова који се све више уздижу, обнављајући се, како кроз радове тако и кроз верни народ који све чешће иде у загрљај к њима.

 

Међу многим храмовима, најмлађи од њих – Свети храм Силаска Светог Духа на Апостоле у Купинову – иако на сам помен говори о прошлости, тој давној 1802. години, као и команди Петроварадинске регименте која је затражила од мештана “шанца Купинова” да подигну нову Цркву услед знатног повећања броја становника и вернога народа, када је и подигнута – 1814. године. Иако минирана у Другом светском рату, проживљавајући разне недаће, ипак је уз Божију помоћ сачувана, макар као и рушевина без звоника и крова, те проглашена спомеником културе од великог значаја.

 

Данас, та иста црква, наставља давно започету причу, кроз велики труд Епископа, свештенства и вернога народа, у жељи да је потпуно обнове.

 

Тим поводом, у понедељак, 18. јула 2022. године, са почетком у 18 часова, Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Г. Василије посетио је Купиново и освештао нова црквена звона и Часне Крстове за храм Силаска Светога Духа у присуству Архијерејског намесника пећиначког протонамесника Бојана Мијановића, пароха пећиначког, свештенства Архијерејског намесништва пећиначког и Епархије сремске, као и вернога народа.

У Архипастирској беседи након освећена, Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Г. Василије говорио је о великом значају наведене светиње и њене обнове, благодарећи свим трудбеницима и добротворима, општини Пећинци, Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у богоугодном делу обнове Светога храма и позвавши све да присуствују 31. јула 2022. лета Господњег у молитвеном сабрању при подизању нове капе торња на звоник Светога храма и 7. августа 2022. лета Господњег у Литији са делом моштију Свете мати Ангелине од Цркве Св. апостола Луке до новообновљеног храма Пресвете Тројице и Светој Архијерејској Литургији (након 78 година) у храму Пресвете Тројице у Купинову.

Након целивања Часнога Крста и кропљења Светом водицом, трпеза љубави служена је у ресторану „Шанац“ у Купинову. Том приликом, присутнима се обратио Архијерејски намесник пећиначки протонамесник Бојан Мијановић, парох пећиначки, захваливши се још једном градитељима светиње у обнови, свештенству, општини Пећинци и верном народу а посебно Његовом Преосвештенству Епископу сремском Г. Г. Василију за сваки труд у иницијативи, љубави, жртви и молитви у обнови купинске светиње.

 

приредио:

јереј Слободан Мицић

прив. парох обрешки

 

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Г. Василија:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *