Слава храма Светих апостола у Топчидеру

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 12. јула 2022. године, на празник Светих апостола Петра и Павла, светом архијерејском Литургијом у храму посвећеном тим светитељима у Топчидеру.

Саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ умировљени канадски г. Георгије, протојереји-ставрофори Бранко Топаловић, Илија Шмигић и Славко Стевановић, протојереји Стеван Стевановић и Бранислав Јелић, јереј Срећко Богићевић, протођакон Радомир Врућинић и ђакон Ненад Идризовић.

Беседећи након читања јеванђељског зачала владика Георгије је истакао да су Свети апостоли Петар и Павле били људи по свему различити, различити и по карактеру и по образовању, али су били у Христу уједињени.

Поред многобројног верног народа који се окупио у, до 1863. године, дворском храму светој Литургији су присуствовали и принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, представници Војске Србије и Полиције. Кум овогодишње славе био је г. Горан Бабић, са благочестивом породицом, кога је Патријарх посебно похвалио за изражен труд и велику љубав према Цркви.

По заамвоној молитви патријарх Порфирије је предводио литију око храма, а затим је освештао славске дарове. На крају сабрања, Патријарх је присутнима честитао празник:

-Нека је срећан и благословен данашњи празник. Нека молитве Светих првоврховних апостола Петра и Павла буду са свима нама. Поред њихових молитава нарочито да њих имамо као узор и као пример за углед, а посебно оно што јесте и смисао живота и што је био њихов свакидашњи садржај, а то је љубав;

љубав не обична, сентиментална, психолошка и романтичарска, него егзистенцијална љубав у односу на Бога, а онда из те љубави у односу на Бога и њихова међусобна љубав.

Као што је Владика рекао у својој беседи, иако потпуно и по свему различити, иако су имали међусобно и спорове, неспоразуме и штавише свађе, двојица апостола су ипак изнад свега, пре свега и у свему међу њима и у њима имали љубав Христову, љубав према Христу, а онда и међусобну свезу љубави, која је подразумевала и подразумева праштање и спремност да се загрле и спремност да увек у срцу свакога од њих буде апсолутно и потпуно место за оног другог. Двојица апостола јесу наши покровитељи пред Господом, али и пример за углед.

Нека је срећна и благословена слава свима, а посебно данас честитамо славу сви овде сабрани свештенству овог светог храма, као и куму данашње славе Горану. Нека Господ да да нам се шири срце, да нам се шири љубав према Господу и нашој Цркви, да будемо једно у оној љубави у којој су једно били двојица апостола, али не једно у било чему. Људи могу бити једно и јединствени у разним идејама и идеологијама, али као што свака идеја, па и најбоља, има свој почетак, она расте, има своју кулминацију и има, нажалост, свој крај. Свака идеја, нарочито свака идеологија, има свој крај. Бити једно и јединствени у Христу – то је нешто што нема свој почетак, јер Господ нема почетка, а нема ни свој крај, јер Његов крај је бескрај, вечност. Дакле, то јединство у Христу подразумева да смо једно и једампут и за свагда, баш као и Свети апостоли, без обзира што смо свако

појесиначно посебни, што смо међусобно различити.

Поздрављам и овде присутног принца Филипа и његову супругу Даницу. Да Господ молитвама Светих првоврховних апостола и њих благослови, да буду пре свега и изнад свега честити људи и честити хришћани, а све остало ће онда Господ додати и њима, као и свима нама, а пре свега и изнад свега јединство у Христу, јединство у љубави и јединство у вечности. Нека сте сви благословени! Да молитве Светих првоврховних апостола буду са свима нама, али да њихова љубав и њихове молитве буду и уз сву нашу браћу и сестре који живе широм овог престоног града Београда, широм наше предивне Србије, али и широм света где год су наша браћа и сестре. Нека њихова љубав и њихове молитве и мир који из тога произилази буде и са свим људима света. Живели! Срећна слава!

Више фотографија на сајту СПЦ.

Извор: СПЦ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *