Света Тајна Јелеосвећења у Сурчину

Света Тајна Јелеосвећења у Сурчину

У цркви Преподобне мати Параскеве
у Сурчину, уочи празника Светог апостола Петра и Павла, у недељу 10. јула 2022. године служена је Света Тајна Јелеосвећења.

Овом Светом Тајном Јелеосвећења началствовао је протојереј-ставрофор Зоран Јовић, архијерејски намесник старопазовачки, уз саслужење протојереја Страхиње Голијана, архијерејског намесник земунског, протонамесника Ђорђа Ковљена, старешине цркве у Белегишу, као и јереја: Бојана Весића, пароха добановачког, Немање Бошковића старешине цркве у Бечмену, пароха товарничког Саше Милијашевића и Милана Томашевића, пароха сурчинског.
Певницом је руководио и о свему се старао старешина сурчинске цркве, протојереј Александар Цвитановић.
Божјој деци окупљеној у дивном храму многопоштоване светитељке Преподобне мати Параскеве, обратио се крстоносни прота Зоран Јовић, архијерејски намесник старопазовачки поучавајући верне о нашој делатној вери:
“Ваш долазак овде, вечерас, али долазак свих дана у години, има за циљ свих нас – сједињење са Господом –
Свето Причешће. Све друге Тајне су средства да дођемо до Господа. Зато многи теолози говоре да не смемо да приватизујемо ниједну Свету Тајну које су се некако отргле из наручја Евхаристије и оне полако постају приватне. Да појасним.
Света Тајна Крштења је помало послала приватна светковина на којој се окупља мало број људи – породица и најближи сродници. Можете замислити како се само тај један мали број радује том великом и срећном догађају.
Свете Тајне треба да буду опште радосне за све нас овде присутне.
Зато је јако важно што сте се вечерас сабрали у свом храму на Свету Тајну Јелеосвећења.
Ви сте вечерас дошли јер свако од нас има своју муку. Наш Свети Владика Николај каже да за нас Србе нема богомоље без невоље. Али, добро је да се и тада Богу обратио, да се трасирамо и да уђемо на пут молитве, да умолимо Бога, јер Он је милостив и сваку ће искрену молитву која изађе из срца услишити.
Међутим, велик је проблем када умолимо Бога да нам испунила молбу нашу, а ми након испуњења окренемо Богу леђа, не познајемо га, јер нам је добро.
Када питамо болесника коју жељу има, он одговара: Само једну жељу имам – да оздравим. Када болесник оздрави, има милион жеља.
Зато је јако важно да молитве које смо прочитали вечерас, почев од седам Апостола, односно седам одељака из Светог Писма, из Дела Апостолских, и седам делова Јеванђеља које су прочитали свештеници, да нам буду урезане у наша срца, јер су пуне симболике и поуке шта треба да учинимо један другом…”
Да се Господ смилује на свакога коме је потребна помоћ.
Беседа протојереја-ставрофора Зорана Јовића:

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај.

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *