Света Литургија у сурчинској цркви Свете Петке

На дан када Света Црква прославља Божјег угодника Преподобног Сампсона Странопримца, сетимо се да је Сампсон лекар милосрдан и безмездан, да је давао болесницима лекове и за тело и за душу, саветујући свакога да испуњава прописе вере хришћанске. Потом се преселио у Цариград, где живљаше у једном маленом дому, из кога расипаше на све стране, као сунце зраке светлости, милостињу, утеху, савет, наду, лек и, уопште, помоћ беспомоћним, и духовну и телесну.
Оно што читамо из његовог житија требало би да буде и наш пут, да и ми дејствујемо милосрђем, да и ми можемо да понудимо неком утеху, наду… помоћ према својом могућностима.
О суштини Вере Православне, о вери и неверју казивао је протојереј Страхиња Голијан архијерејски намесник земунски који је началствовао Светом Литургијом, у недељу 10. јула 2022. године у сурчинској цркви Свете Петке. На торжественој Литургији саслуживали су протојереј Александар Цвитановић, старешина цркве и јереј Милан Томашевић, док је исповедник био протојереј Душко Ђеорђић.
Верни народ је одговарао једним устима на Литургији, примивши у себе Тело и Крв Христову кроз свето Причешће. 
У сурчинској цркви служи се Света Литургија сваког дана са почетком у 8 часова а недељом и празником у 9. Богоугодни разговор настави се недељом у Светосавској сали.
 
Данас се ретко могу чути савети и поуке, ретко се могу чути моралне поуке за живот, јер је понуда из медија писаних, штампаних, понуда телевизијских садржаја таква да се праве вредности важне за живот човека и заједнице не виде.
 
Запажамо следеће: још се једино у црквама нашим где се проповеда јеванђељска реч, може чути о истинским вредностима, моралним, породичним…
И о тим исконским и истинитим вредностима насупрот изопачењима која се нуде, казивао је у својој проповеди отац Страхиња ( проповед се може слушати на Радио Српском Сиону и Радију Слово љубве).
 
У том духу, сетимо се речи Светог Владике Николаја, вратимо се Господу, вратимо се себи: “А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин…”
Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај.
Извор: Радио Српски Сион
Проповед протојереја Страхиње Голијана:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *