Празнично бденије уочи Видовдана у фрушкогорској Раваници

Видовдане мој очињи виде!

Већ (или тек) 633 године српски род празнује Видовдан и узноси молитве Светом кнезу Лазару и свим српским војницима који су у сили Божјој бранили светиње и православну веру.

У фрушкогорској Раваници Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије одслужио је празнично бденије са настојатељима и монаштвом фрушкогорских манастира, док је за певницом појало ангелским гласовима царско свештенством славне Епархије сремске. Верни народ је једним устима са сестринством манастира Раванице и Јаска узносио молитве Богу и Светом кнезу Лазару.

Да ли је могуће да птице својом грленим гласом одговарају на величанственом богослужењу? Чини нам се да јесте, јер су две ласте цвркутом из куполе цркве све време пратиле богослужења.

По завршеном богослужењу Епископ Василије се надахнутом беседом обратио вернима, казујући и потврђујући поновно избор Светог кнеза Лазара о Небеском Царству, што треба да буде избор свакога од нас и у овим тешким временима.

Врдничка Раваница раширила је своја крила и кроз васељену се ухватила за крила ћупријске, шидске, београдске, бирмингенске…и сваке Лазарице коју су Срби подигли у свету.

Тако и од овог празничног бденија 27. јуна 2022. године настаде нови светлосни круг коју чине све наше богомоље, светлосни круг који стаде изнад Светог Косова и Метохије, да сачека сам празник Видовдана.

Под светлосним кругом у богомољама српским сво свештенство и монаштво са христоносним српским народом држи чврсто своју веру, отечество, породицу…и све вредности које су нам преци са светитељима и Светом кнезом Лазаром у залог оставили.

Беседа Епископа сремског г. Василија

 

Делић атмосфере са богослужења

 

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *