Путовање ученика СТШ „Миленко Брзак Уча“ из Руме у Светиње Епархије жичке и милешевске

Дана 4. јуна 2022. године ученици Средње техничке школе „Миленко Брзак Уча“ из Руме су, са благословом Епископа сремског г. Василија, а по прочитаној молитви за срећан и благословен пут од стране парохијског свештеника школе, проте Вујадина Савића, кренули на дводневни пут манастира Жиче, Студенице и Милешеве.

Љубазно и ведро сестринство манастира Жиче је дочекало шездесетак ученика веронауке ове школе и припремило презентацију о историјату ове дивне и древне светонемањићке светиње, славне „жичке царице“. По обиласку манастира, ученици су се, предвођени својим вероучитељем и професорима школе, упутили у манастир Студеницу, где је манастирски кустос испричао историјат и неколико занимљивости из живота манастира, те су и ученици имали прилике да постављају питања и надовежу се на разговор.

Суботње поподне, румски веронаучници провели су у славној Милешеви, послуживши се вечером коју је припремио духовник светиње крстоносни прота Никола Перковић и високопреподобна игуманија Аквилина са сестринством. Ноћ проведену у Милешеви и њеним конацима, ученици су доживели и осетили као део њиховог бића које је тренутно делом на небу-у Царству раја. Недељну Свету Литургију служио је прота Никола, произневши празничну беседу о значају Првог васељенског сабора, отаца који су на њему узели учешћа и проблемима који су тада били актуелни у црквеном периоду.

Пут овог мисионарског и поклоничког путовања настављен је преко Златибора, где су ученици имали паузу за ручак и поподневни одмор, те су се у предвечерњим часовима вратили у Руму.

Била је ово незаборавна прилика да се повеже спој савременог и хришћанског аскетског духа, прожет историјским и подсећањима градивом из верске наставе, српског језика, језичке културе и свих оних наука које су овим ученицима, будућим нараштајима српског друштва доступни у школама- дивним храмовима знања Божијег.

Мр Стефан Недић, катихета

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *