Поклоничко путовање ученика сремскомитровачке гимназије

У петак 27.05.2022. године по свршетку службе акатиста Светој Петки који су савршили служашчи свештеници Саборног храма Св. Димитрија у Сремској Митровици, ученици који похађају верску наставу из сремскомитровачке гимназије су пошли на путовање у светиње Митрополије црногорско-приморске и Епархије милешевске. Ово јединствено путовање, које се у историји ове славне школе и овог велелепног храма знања организује по први пут, благословио је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, преко надлежног Одбора за верску наставу Епархије сремске и оно је планирано јесенас. Осамдесетак ученика кренуло је пут манастира Мораче у ком нас је дочекала манастирска братија у раним јутарњим часовима суботњег дана 28.05. Задужбина Стефана Вукана из 1252. године као стара дама протеже се у пространој порти, савршено уређеној заједно са библиотеком патријарха Германа која се налази у манастирском конаку.

Посетивши манастир Морачу, ученици су се поклонили моштима Светог Симеона Дајбабског и у светињи дајбабској замолили спасење и радост сваке врсте како српском, тако и читавог света у потпуности. Саборни храм Христовог Васкрсења била је следећа светиња коју смо обишли, отпевавши тропар Васкрсења на гробу блажене успомене митрополита црногорско-приморског г. др Амфилохија. У острошку светињу ученици предвођени својим вероучитељем и професорима стигли су у поподневним часовима како би се припремили за целивање и поклоњење моштима Св. Василија Острошког Чудотворца и распремили после напорног пута, многима прво ходочасничко искуство. Посебан благослов ученици су имали што их је благословио Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско- приморски г. Јоаникије.

Саборна света литургија служена је у порти горњег манастира Острога, а део ученика се и сјединио Христовим Тајнама, те смо се после заједничке молитве упутили пут манастира Милешеве примивши благослове ове немањићке светиње и загрљај крила Светог Архангела Гаврила – Белог анђела. Била је ово јединствена прилика да многи који иначе походе ове светиње, пронесу изобиље благослова свима онима који су им заповедили да се моле за њих. Ово путовање, дефинишући га као „путовање над свим путовањима“ и „екскурзију над свим школским екскурзијама“ држаће све ходочаснике у једној посебној духовној форми, а остаје да сви они који нису могли поћи са нама приме благослове које смо добили, благодарећи светитељској војсци на свим искрама врлинских радости.

Мр Стефан Недић, катихета

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *