Схиархимандрит Серафим Бит-Хариби и певачка дружина “Бранко” из Ниша одржали величанствен концерт

Схиархимандрит Серафим Бит-Хариби и певачка дружина “Бранко” из Ниша одржали величанствен концерт у уторак 31. маја у 20.00 часова у препуној Великој дворани Коларчеве задужбине.

Схиархимандрит Серафим Бит-Хариби је један од најпознатијих аутора и извођача духовне музике данас. Своје композиције изводи на арамејском језику. Нарочито је запажено његово извођење Псалама.

Животни пут схиархимандрита Серафима је веома необичан. Већи део детињства је стицајем несрећних околности провео у болници. У младости се активно бавио спортом и био је четвороструки првак Грузије у теквондоу. Услед великог животног искушења, тешке болести супруге током трудноће, проналази веру, даје завет и након оздрављења супруге одлази у манастир и постаје монах Серафим. Духовник је асиријске заједнице која живи у Грузији у месту Канда, недалеко од Тбилисија. Већина припадника ове етничке групе још се служи арамејским језиком.

Са архимандритом Серафимом, на концертним подијумима широм света, наступа хор манастира Тринаест асиријских отаца.

За архимандрита Серафима ово је био четврти концерт заредом и концерт пред одлазак у Ниш где ће се славити име Божје на разним језицима. Ово је иначе други долазак архимандритов у Србију за коју каже да осећа домом својим, да осећа да смо ми и Грузијци једно у Господу.

Нишка Црквено – певачка дружина “Бранко” ове године обележава 135 година постојања. Видели смо потпуни склад композиције, хорског извођења и сигурне диригентске руке Саре Цинцаревић која руководи мешовитим хором и осетили сву мекоћу срца њеног и свих чланова хора, сву љубав ка Творцу свега света, творцу који је композиторе наградио надахнућем. Осетили смо и сву љубав према Творцу ангелских гласова дечјег хора чији су сви чланови рођени у Двадесет првом веку и где само  најмлађи певачи, из првог реда,  нису ходочастили у Јерусалим (дечји хор води изузетна Јована Микић).

Aмбасадор Грузије у Републици Србији, господин Давид Дондуa, одушевљен je концертом и сарадњом народа Грузије и Србије, као и исказаним интересовањем за културно и духовно благо Грузије. Велика благодарност Богу и свима који су помогли да дође до реализације концерта.

Текст, фотографије и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *