Слава цркве Светих Ћирила и Методија у Бусијама 

Црква Божјих угодника Ћирила и Методија, у земунском насељу Бусије где живе Срби из Хрватске, прогнани са својих огњишта у последњој деценији двадесетог века, светковала је своје небеске покровитеље у уторак, 24. маја 2022. године.

Са благословом Епископа сремског Господина Василија торжественом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ новограчаничко-средњeзападноамерички  Господин Лонгин кога су срдачном добродошлицом дочекале ученице, полазнице веронауке.

Преосвећеном Владики су саслуживали архијерејски намесници: румски – протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, земунски – протојереј Страхиња Голијан и пећиначки – протонамесник Бојан Мијановић, а са њима и протојереји-ставрофори Михајло Марјанац и Споменко Грујић, парох батајнички, протонамесник Ђорђе Ковљен парох белегишки. Данас су саслуживали епархијски ђакон Горан Власац  и ђакони Бранимир Терзић (Епархија ваљевска) и Немања Марковић, ђакон угљевички (Епархија зворничко-тузланска). Појали су здружени хорови жена Мироносица  из Зрењанина предвођен хоровођом Зором Кецић и хор Свети Јован Златоусти, предвођен проф. Тамаром Пајдић из Београда.

За левом певницом коју су испунили ангелским гласовима мирјани, редовни на богослужењима у бусијској цркви, били су уз проту Милета Јокића и прота Чедомир Костић, клирик Епархије новограчаничке средњозападноамеричке (у пензији) и прота Гојко Терзић из Епархије ваљевске који је данас исповедао верне.

После опхода око храма и резања славског колача, разничну проповед произнео је Епископ Лонгин.

Кумови овогодишње славе који су принели колач и жито је породица Милана Јовића. У парохијској сали приређен је славски ручак током којег се обратио о. Миле Јокић поздрављајући Преосвећеног Владику Лонгина и братију свештенослужитеље, госте, пријатеље и сараднике цркве у Бусијама.

Током трпезе Агапе о животу Срба у Америци који се окупљају око наше Свете Цркве, о предностима и манама живота у земљи где су наше богомоље осведочено парче неба и земље Отаџбине која се увек у срцу носи, говоиро је Епископ Лонгин. Оно што је понео из завичаја, из родне груде, то је у себи сачувао, другима предао и предаје учећи Истини Христовој и вери православној.

И како уопште изгледа живот у Бусијама, или црквени живот међу овим људима који су после прогона из Хрватске свили нови дом, направили насеље и цркву посвећену Светима Ћирилу и Методију? Све је овде у радости, љубави а морамо рећи и узајамном испомагању, у исказаном милосрђу на делу, што смо и данас могли да видимо – за проту Саву који живи сам и има много здравствених тегоба, на ручку је прикупљен новац као помоћ.

Да све буде како треба, старао се протојереј Мићо Ристић  уз помоћ сабрата протојереја-ставрофора Мила Јокића, старешине велелепне цркве Светих Ћирила и Методија.

У порти цркве Светих Кирила и Методија у време крстоносног проте Милорада Нишкића, великог неимара Српске Цркве,  изграђен  je Парохијски дом са пратећим садржајем у оквиру којег је и амбуланта за потребе парохијана као и школа за шест стотина ђака, чија је директорка гђица Снежана Паравиња и заменица гђа Дивна Атлагић присуствовала данашњој храмовној слави. Прота Милорад Нишкић је у славу Бога и рода српског подигао са верним народом осам богомоља.

Данашњем догашају присуствовали су многобројни приложници, сарадници и пријатељи као и члан Градског већа земунске општине, г. Бошко Радовановић. Општина Земун је од првог дана помагала ово насеље као и градњу цркве и та брига траје непрестано.

Славском сабрању присуствовали су и пароси цркве Светог Јована Шангајског о. Дарко Кончаревић (старешина) и јереј Никола Ерцег. Јереј Чедомир Грујић је такође присуствовао славском сабрању.

Текст, фотографије и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Део са Архијерејске Литургије данас у Бусијама

Епископ Лонгин после Литургије и резања славског колача

Протојереј-ставрофор Миле Јокић за трпезом љубави

Епископ Лонгин за трпезом љубави о животу у Америци, о предностима и манама, о животу Срба, православних верника окупљених око Српске Цркве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *