Патријарх Порфирије у Генералном секретаријату Србије: Молимо се за мир у свету

Став цркве је пре свега увек став молитве Богу за мир зато што и прве странице Библије од чињенице да мир у свим могућим правцима или с друге стране сукоб зависи пре свега од принципијелно нашег односа према Богу, тј. мира са Богом, а најбољи могући пут да се са Богом миримо и том процесу никад нема краја је пут молитве и ми као Сабор и као црква и као појединци, Епископи трудимо се да кроз речи молитве обраћамо се Богу, рекао је Патријар Порфирије у Генералном секретаријату Републике Србије.

Његовa Светост Патријарх српски г. Порфирије је са отачаственим архијерејима Српске Православне Цркве који су се сабрали на редовном овогодишњем архијерејском Сабору СПЦ, а на позив председника Републике Србије господина Александра Вучића и најближих сарадника, дошао у зграду Генералног секретаријата председника Републике Србије, у среду, 18. маја 2022. године.

Тим поводом, председник је захвалио Патријарху Порфирију на доласку и говорио је о притисцима на Србију због тренутне ситуације, позвао на мир и дао реч Патријарху.

У име браће архијереја Патријарх Порфирије се обратио присутнима и рекао да сви ми осећамо да су времена компликована, да су више него тешка и свакога дана и лежемо и будимо се с питањем када ће доћи крај сукобу у Украјини, да ли то неко зна. Знајући да тај сукоб у Украјини није напросто сукоб између две земље које би по свему требале да имају могућност заједничког живота, него да је то много дубљи сукоб и са наше тачке гледишта –то није напросто само гео-политички сукоб, него је сукоб система вредности, сукоб цивилизација, сукоб који хтели ми то или не и нас доводи у позицију да и ми морамо имати неки свој став.

Његова Светост наводи да је став цркве пре свега увек став молитве Богу за мир зато што и прве странице Библије од чињенице да мир у свим могућим правцима или с друге стране сукоб зависи пре свега од принципијелно нашег односа према Богу, тј. мира са Богом, а најбољи могући пут да се са Богом миримо и том процесу никад нема краја је пут молитве и ми као Сабор и као црква  и као појединци, Епископи трудимо се да се кроз речи молитве обраћамо Богу.

Патријарх Порфирије наглашава да су се на овом Сабору водили идејом мира, али и чињеницом да кад говоримо како верујемо у Цркву кажемо да је црква једна и верујемо у једну цркву. Водећи се тим начелом, трудимо се пре свега са свим православним црквама да живимо у том духу иако понекад и ту има трзавица и сами знате несугласица, али верујемо да су то пролазне фазе и искушења које јачају јединство.

У свом обраћању, Патријарх Порфирије закључује да ми као СПЦ смо 55 година имали раскол са браћом из Македоније, са људима, са браћом за коју могу рећи и сви ми то осећамо спадају међу најблискије нама и обрнуто и да чак и када смо били у расколу и имали можда неке политичке проблеме то се није до те мере рефлектовало у конкретном животу као на неким другим пољима. Молитвама и жртвом коју је поднео архиепископ Јован и браћа остали из Архиепископије охридске, али и молитвама и свих других људи и оних који су чланови Македонске Православне Цркве или јесу њиховог и нашег народа да дођемо до оног што се показало да је чежња и потврда и једних и других остваримо јединство, да се врате у јединство са нама, а то значи у јединство са свим осталим православним црквама тако да и то видимо као једно чудо. Тамо где не очекујете да је нешто немогуће, видимо да је могућа интервенција Божија, тако то доживљавамо, зато смо благодарни Богу на томе. Црква ће бити отворена за сваку врсту сарадње, за све што је добро, благодат за све грађане државе Србије и за све грађане света.

Извор: ТВ Храм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *