Свети Василије Острошки прослављен у манастиру на Врањашу

Светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије у манастиру Светог Василија Острошког у Манђелосу на Врањашу у четвртак 12. маја 2022. године прослављени су празник великог острошког чудотворца и слава ове фрушкогорске светиње. У узвишеном литургијском чину Епископу Василију саслуживали су протојереј-ставрофор и професор на Православном богословском факултету др Владимир Вукашиновић, протојереј-ставрофор Велизар Живановић, јереј Жељко Кусић, јеромонах Евгеније сабрат манастира Раковац,  ђакони Горан Власац и Лазар Павић. Том приликом, у ђаконски чин рукоположен је Никола Лукић, докторанд и асистент на Богословском факултету у Београду који је распоређен на службовање у Батајници. За предивно евхаристијско појање били су задужени  студенти Православног богословског факултета предвођени господином Иваном Топићем и Гвозденом Милановићем.

По лепом и сунчаном празничном преподневу у храму и манастирској порти окупило се мноштво верног народа и гостију који су након што је Епископ Василије са свештенством освештао славске колаче и жито саслушали његову богонадахнуту беседу.

– Слава и милост Светом Василију Острошком Чудотворцу што нас је и данас окупио у овој древној светињи српског народа, да се пред овим престолом и његовим молитвама помолимо да нас Бог помилује и спасе, рекао је владика на почетку своје беседе, подсећајући да је милостиви Господ српском народу подарио многе молитвенике, мученике и подвижнике којих се радо сећамо. Један од њих свакако је Свети Василије Острошки који је у вечности и нашим сећањима остао жив, рекао је Преосвећени Епископ сремски указујући на значај светог манастира подигнутог на древном извору и светилишту манђелошког Врањаша.

– Ова светиња је на свој начин доживела препород. Није на овом месту било ничега, ви то добро знате, осим једне колибе у којој смо се молили Богу. Господ је рекао да је он присутан на сваком месту где се ради имена његовог нађу двоје или троје. Зато сабрани данас овде, да се помолимо Богу и Светом Василију да нам буде милостив  и да одагна од нас све пошасти и болештине, да нас умилостиви и умудри. Да се умири читава васељена и да завлада мир који доноси Бог а не људи који само причају о миру а спремају оруђа и оружје да униште брата  сестру или децу и то највише туђу, рекао је Епископ Василије. Он је позвао верни народ да у недељу 15. маја дође у Сремске Карловце где ће поводом стогодишњег јубилеја уједињења Српске православне цркве бити одржан редован црквени и велики народни сабор коме ће поред Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија присуствовати педесетак епископа и представници државног врха.

Домаћини славе игуман Василије, његово сестринство, пријатељи и кумови манастира уприличили су пригодну трпезу и послужење за Његово Преосвештенство, свештенство и многобројни верни народ.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *