Патријарх са малишанима у сусрет Васкрсењу

 

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 19. априла 2022. године, на Велики уторак, учеснике манифестације Дечје васкршње чаролије коју у дворишту Конака књегиње Љубице традиционално организују Деца Палилуле, Скупштина града Београда, црква Светог Марка и Музеј града Београда.

-Нема ништа лепше од могућности да се сусрећемо и да се дружимо у било којој прилици, а нарочито када су поводи благословени. Данашњи сусрет је веома благословен, јер је и повод за окупљање благословен, а то је фарбање васкршњих јаја. Јаје је символ празника Васкрсења, символ онога из чега се рађа живот, јер на празник Васкрсења Христовог ми празнујемо живот, празнујемо нашу веру у то да смо створени за радост, за љубав, за лепоту и, у крајњој линији, за живот, а не за било шта што је супротно животу. Зато празник Васкрсења Христовог ми православни хришћани доживљавамо као највећи хришћански празник, беседио је патријарх Порфирије, у чијој пратњи је био Преосвећени Епископ марчански г. Сава.

Дечје васкршње чаролије настале су током НАТО агресије. У жељи да деца Београда, иако у условима бомбардовања, као ранијих година обележе дане Васкрса Организација Деца Палилуле позвала је најмлађе да 9. априла 1999. године, на Велики петак, дођу у Ташмајдански парк, понесу ликовни прибор и барена јаја, уз увек присутну дечју машту. Одазвало се преко 400 деце у пратњи одраслих чланова породица.

У манифестацији учествују деца свих узраста: од предшколаца до средњошколаца; ове године и деца из Косовске Митровице, Грачанице, Јагодине, Ниша, Бања Луке и Скопља. Другог дана манифестације, на Велику среду, у 12 часова, медијски спонзор манифестације РТС организује изложбу најуспешније осликаних јаја и ликовних радова на тему Васкрса.

По традицији, на дан Васкрса, деца ће ићи у обилазак малишана у београдским болницама и у Дому у Звечанској, а након Васкршње Литургије у 12 часова у парку Ташмајдан одржаће се такмичење у туцању шареним васкршњим јајима. Како су организатори најавили сви такмичари биће даривани посластицама најпознатијих посластичара Београда.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *