Света архијерејска Литургија на празник Цвети у Сурчину

Освећење обновљене сурчинске цркве Свете Петке

Богослужење празника Уласка Господа нашег Исуса Христа у Јерусалим омогућава нам да и ми Господа пратимо у Јерусалим и да се на том путу надахњујемо Духом Светим:

Данас нас благодат Светога Духа све сабра, и сви узевши Крст свој Говоримо: Благословен који долази у име Господње, осана на висинама.

Тако данас би у сурчинској цркви Свете Петке  на празник Цвети, у недељу 17. априла 2022. године. Народ је свечано дочекао свог Архијереја у чије време службовања су многи храмови и манастири обновљени, а нови подигнути. И црква Свете Петке у Сурчину је заокружила своју обнову унутрашњим уређењем.

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије је извршио чин малог освећења храма и иконостаса, а потом је чинодејствовао торжественом Литургијом уз саслужење протојереја Страхиње Голијана, архијерејског намесника земунског, протонамесника Радоја Вукотића, протојереја-ставрофора Споменка Грујића, старешине батајничке цркве Рођења Пресвете Богородице и јереја Бојана Весића, као и епархијског ђакона Горана Власца и батајничког ђакона Слободана Кузмановића. Молитвено је присуствовао протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, пензионисани парох сурчински.

Верни народ су исповедали протојереј Душко Ђеорђић, парох сурчински и Перица Влаинић, старешина Вазнесењске јаковачке цркве.

Ангелским гласовима појали су сурчински црквени Хор Покрова Пресвете Богородице и Дечји црквени хор предвођен диригентом Ђорђем Гавриловићем, као и јаковачки црквени Хор Свети Стефан Дечански са диригентицом Милом Марковић.

После свете Литургије празничну проповед произнео је Епископ Василије говорећи о данашњем празнику, подсетивши да је због васкрсења праведног Лазара, Христа народ свечано дочекао у Јерусалиму поздрављајући га као Цара над царевима и дуго очекиваног Месију, речима: Осана! Благословен који долази у име Господње Цар Израиљев!  

“И заиста како је то онда изгледало? Питамо ли се о том граду Јерусалиму и његовој судбини кад се удаљио од Бога? И како то данас изгледа у Јерусалиму?” Сликовито је дочарао Преосвећени владика Василије.

Епископ Василије се затим захвалио верном народу, ктиторима и приложницима који су са свештенством и у време старешине цркве протојереја-ставрофора Слободана Радојчића учинили све да црква буде тако украшена.

После Господње трпезе у цркви, организована је у Светосавској сали трпеза агапе.

О празнику Уласка Господа Иуса Христа у Јерусалим

…Народ је Христа дочекао победним палминим гранчицама, како се цар дочекивао. Преподобни Јустин Ћелијски о овом празничном догађају поучава: „Никада ниједан град на овоме земаљском свету није срео таквог Победника каквог је данас срео и дочекао град Јерусалим. Победник смрти! Ето јединственог Победника у свима световима, у свима људским световима. Овај догађај прославља се као један од дванаест великих Господњих празника и у потпуности је повезан са васкрсењем праведног Лазара, на шта нас упућује и целокупно црквено песништво овог празника…

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *