Исповест свештенства у Архијерејском намесништву Пећиначком

Молитва као дар, Божији дар за узајамно уздарје, где се човек зближава са Богом, представља свети чин оличен у Светим Тајнама. У тајни постојимо пред Богом, у тајни се вежемо за Бога и у тајни служимо Богу. Чин тајновити, чин узвишен и чист је и свештенички чин који задобијамо управо у Светој Тајни. Седмој Светој Тајни. Преподобни Силуан Атонски је о достојанству свештеника написао:,,Свештеници носе у себи толико велику благодат да, када би људи могли видети славу те благодати, цео свет би јој се задивио, али Господ ју је сакрио да се Његови служитељи не би погордили, него да би се спасавали у смирењу..“ Колико год да је узвишена служба свештеникова, толико је велика одговорност његова пред Богом. ,,А од свакога коме је много дано, много ће се и тражити; а коме је поверено много од њега ће се више искати“ (Лк. 12, 48.)

Чин Свете Тајне исповести, свештеничке исповести у Сремској Епархији у Архијерејском намесништву пећиначком одржан је у петак крстопоклоне недеље у Цркви Светог Архангела Гаврила у Ашањи. Благослов Епископа Сремског Господина Господина Василија и Архијерејског намесника пећиначког јереја Бојана Мијановића за сабрање браће свештеника и верног Божијег народа примио је протојереј Александар Урумовић парох Ашањски. Литургију Пређеосвећених Дарова Служио је Епископ Василије уз саслужење протојереја Томислава Којића и јереја Саше Милијашевића, као и епархијског ђакона Горана Власца. Вероучитељи и богослови су узели своје учешће са братијом свештеницима у чтецирању и појању.

За исповедника Архијерејског намесништва пећиначког мудрим саветом Преосвећеног Владике одређен је протојереј – ставрофор у пензији Ђорђе Воларевић, који својим животом и делом сведочи Васкрслога Христа и о чину свештеника говори посебним жаром и љубављу.

Беседа Његовог Преосвештенства упућена сабраним свештеницима и верном народу имала је за циљ да подстрекне на уједињење. Стогодишњица уједињења, почетак Сабора Српске Православне Цркве, свештенички чин и вера, биле су теме које је Преосвећени Владика заокружио једном речју, а то је заједница. Све што у славу Божију чинимо, морамо да чинимо заједно уједињени, у историји подучени и у молитви устремљени на спасење и живот вечни.

Добри домаћин свештеник је са својим Црквеним одбором припремио свечани ручак, за чије време је читано сословије професора Карловачке Богословије Ђорђа Милидрага. Такође је и протојереј Александар Урумовић захвалио Епископу на указаној части и браћи свештеницима на указаном поштовању. Архијерејски намесник пећиначки јереј Бојан Мијановић, захвалио се Преосвећеном Епископу на поверењу, лепим и похвалним речима и истакао да је наш Владика стуб и ослонац сваког свештеника у нашем намесништву, да када сваки од нас потоне и до дна океана Владика је ту да нам помогне и извуче нас на површину и стави нас у мирну луку којом настављамо да пловимо.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *