Духовни разговори у Бусијама – протојереј др Борис Милинковић на тему “Вера или сујеверје”

У недељу 20. марта 2022. године после Акатиста Светом Нектарију Егинском који су служили пароси бусијски отац Миле Јокић и отац Мићо Ристић у цркви Светих апостола Ћирила и Методија, у парохијској сали је протојереј др Борис Милинковић, парох инђијски, одржао предавање на тему Вера или сујеверје.

Зашто и због чега људи верују, шта је то вера, суштина вере, искрено веровање, зашто је Господ поручивао Апостолима и свима нама:  Само веруј и не бој се!  – вернима је тумачио протојереј др Борис Милинковић.

Да ли истински верујемо сваког тренутка у Господа Исуса Христа Сина Божјег? Да ли верујемо да је то тако или имамо тренутке сумње који се јављају када нисмо у молитви, у покајању, када нисмо са Богом – питање је на које треба да одговоримо.

Вера нас ослобађа, а сујеверје нас поробљава – истиче протојереј др Борис Милинковић.

„Свети Владика Николај Охридски и Жички у једном мисионарском писму говори да је сујеверје ђавоља ствар, како је једноставно и потпуно од онога који је лаж и отац лажи, и да је то уствари једнако празноверју, односно веровању у ништа. Као пастир осокољен овим закључком светитеља Николаја Српског, и сам у свом животу видим да је то тако, видим да је сујеверје препознатљиво по демонском“ – каже отац Борис и додаје да ми треба да расуђујемо шта је вера а шта сујеверје, шта је истина а шта лаж, јер све се своди на наш однос према томе како схватамо појам наше вере, силу наше вере и како можемо да је у свом животу применимо.

„Истина хришћанске вере, истина хришћанске речи је та која рађа у људима најјача оружја“ – рекао је затим свештенослужитељ Борис Милинковић

„Морамо знати у шта верујемо, да бисмо из те вере у Господа Васкрслога излазили на сваки пут, на сваки свој посао, на суштину“ – казао је отац Борис и закључио: „Са вером нема компромиса, ни по коју цену“.

Уводно слово пред овај духовни разговор произнео је протојереј-ставрофор Миле Јокић, старешина цркве у Бусијама. Верни су тако у живом разговору са оцима наше Свете Цркве добили одговоре о сурогату вере, сурогату духовности, култури данас и о разним појавама присутним у јавности, у медијима, као и о народним обичајима. Духовни разговор се дотакао и теме веронауке, али и саме науке.

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *