Годишњи парастос јунаку са Кошара Југославу Југи Зорићу у Бечмену

Воштаница сећања за све српске ратнике

Српски народ красе многобројне врлине а једна је и борба против заборава посебно оних који су бранили Отечество и живот положили за другога. Људи живе док их неко памти, а малено сремско село, Бечмен,  достојно памти своје јунаке из свих ратова, па и оног 1999. године.

У суботу, 19. марта 2022. године парох бечменски јереј Немања Бошковић је одслужио парастос јунаку са Кошара, Југославу Југи Зорићу (1978) чија биста са саборцем са Паштрика, Радетом  Јотићем (1978-1999) испуњава село, све становнике и са њима и оне најмлађе – љубављу, пожртвованошћу, хришћанским вредностима и врлинама, борбеним духом за правду и истину.

О ратнику српском, Југи, бившем ученику Основне школе „Душан Вукасовић Диоген“ говорио је директор школе г. Душко Недељковић:

„Југослав је читав свој живот провео у нашем Бечмену, овде је ишао у школу, засновао породицу, а онда је 1998. године отишао на одслужење редовног војног рока. Испраћен достојно, али и са зебњом коју су наметала смутна времена и тмурни облаци рата који су се надвијали дуги низ година над нашом отаџбином. Као и већина својих вршњака који су тада одлазили на служење војног рока, своју дужнсот према домовини обављао је на територији Косова и Метохије. Ратни вихор га је затекао 1999. године као граничара на караули Кошаре на граници према Албанији. Као потомак овог краја и породице чији су преци вековима бранили и себе и хришћанство од турске најезде и који су били вичнији мачу и ратовању неголи ралу и воловима, са својим саборцима храбро је пружио отпор и зауставио многоструко јачег непријатеља који је био подржан најсавременијим техничким средствима и најсмртоноснијим оружјима. Непријатељи су користили нехумане и забрањене касетне бомбе и муницију са осиромашеним уранијумом, тихим убицом, која су сотавила траг на здравље наших бранилаца…“

Достојанствени живот Југослава Југе Зорића прекинула је опака болест изазвана осиромашеним уранијумом.

Човек, добар и тих, надасве поштен, спреман да помогне свакоме коме је потребна помоћ, човек који се непрекидно ангажовао да сећање на погинуле борце не избледи, а посебно се ангажовао на подизању спомен-обележја саборцу и другу Радету Јотићу.

Годишњем парастосу поред супруге и два сина присутвовали су јунаци, витезови, живи анђели, они који су се вратили са бојишта и који преживљавају своје Кошаре, као и Југа, сваког дана, који војују против неправде – положили су венце  на спомен обележје. Венце су положили и саборци са Паштрика, саборци из свих битака са Косова и Метохије, као и представници Месне заједнице Бечмен. Слово о Југи, казивао је јунак са Кошара, Иван Дражић, саборац, пријатељ и кум Југослава Југе Зорића као и др Никола Јефтић који је војевао за сваки дан овоземног живота болесног ратника Југослава Југе, био до његовог последњег даха уз њега.

Посебан тон дали су Фенечки бисери, отпевавши химну Боже правде на почетку а потом и потресне песме о јунацима са Кошара и песме о Косову и Метохији. Модератор је био Михаило Меденица.

Ићи стопама српских ратника див-јунака значи ићи стопама човека, стопама Бога, стопама оног највреднијег у нама – људскости. И видесмо у суботу, да постоји једна велика породица у којој је љубав и жртва за ближњег изнад свега.

Остаје питање свима нама: ко би од нас данас положио живот за ближњега?

Христос васкрсе!

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

Звучни запис: Фенечки бисери, директор Основне школе г. Душко Недељковић, Иван Дражић јунак са кошара, др Никола Јефтић и Михаило Меденица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *