Патријарх српски г. Порфирије разговарао са г. Емануелом Жиофреом, шефом Делегације Европске уније

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, заједно са члановима Светог Архијерејског Синода: преосвећеном господом епископима сремским Василијем и крушевачки Давидом, као и Епископом марчанским г. Савом, шефом Kабинета Патријарха српског, примио је 15. марта 2022. године у Патријаршијском двору у  Београду Његову Екселенцију г. Емануела Жиофреа, шефа Делегације Европске уније у Републици Србији, са сарадницима.

Отворен и искрен разговор тицао се актуелне кризе која потреса пре свега европски континент и европске народe, али и читав свет. Саговорници су се сагласили да Цркве и верске заједнице и њихови предводници данас могу имати благотворну улогу, јер се залажу за мир, дијалог, толеранцију и имају могућност да допринесу превазилажењу великих проблема са којима се суочава данашња Европа.

Амбасадор Жиофре је изразио жаљење што поједини медији пласирају различите дезинформације у вези са сукобима у Украјини, истичући да су оне опасне и да могу довести до нових конфликата.

Светејши Патријарх Порфирије је, с тим у вези, истакао да се Српска Православна Црква не препознаје у квалификацијама изнетим у прошлонедељној Резолуцији Европског парламента, због тога што не одговарају стварности. Црква се залаже и ради на мирном и  плодотворном саживоту и сарадњи свих народа и за њу је мир императив који нема алтернативу.

Амбасадор Жиофре се захвалио Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију на исказаном саосећању и солидарности према народу Украјине, као и на уложеним напорима да се поврати мир.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *