Света архијерејска Литургија у манастиру Мала Ремета

Манастир Мала Ремета је сунчаног фебруарског дана био место сабрања верног српског рода из свих крајева. Наиме, јуче је јубиларни десети пут литургијски прослављен Свети мученик Ђорђе Кратовац, хришћанин родом из Кратова.

Као младић изучавао је кујунџијски занат у Софији, данашњој Бугарској. Трудећи се да својом племенитом душом свима користи као хришћанин, није се допадао Турцима који су хтели да га придобију себи. Ђорђе је остао непоколебљив и пострадао Христа ради у својој осамнаестој години. Део моштију Светог Ђорђа Кратовца се чува у овој нашој древној светињи.

Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин уз саслужење високопреподобног архимандрита кир Доситеја – игумана свештене обитељи манастира Гргетег, протојереја-ставрофора Јована Јовичића, протојереја Дарка Дангузова, протонамесника Душана Вишекруне , јереја Чедомира Грујића, јереја Младена Косановића, јереја Милоша Лукића, јереја Бранислава Керечког, као и Бранислава Јоцића ђакона Преосвећеног епископа Јустина. У беседи Епископ Јустин је говорио о светим мученицима и страдању Светог Ђорђа Кратовца Христа ради. За певницом су певали Карловачки богослови.

После Свете тајне причешћа и поделе нафоре приступило се сечењу славског колача. Одмах затим, игуманија Февронија са сестрама Олимпијадом и Васкрсијом је позвала госте у гостопримницу за трпезу љубави, где су настављени разговори уз песму Карловачких богослова. У свом кратком обраћању присутнима отац Доситеј, старешина манастира Гргетег, у име сестринства је захвалио епископу Јустину на издвојеном времену, са позивом да не заборави фрушкогорске светиње, јер је и он изникао на овој светој Фрушкој Гори.

Радости није било краја видети епископа Јустина, који је први пут на позив Епископа сремског г. Василија, а са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, посетио ову древну светињу као Епископ хвостански и викар Патријархов.

Текст: Крсто Калинић

Звучни запис: Милан Романовић, студент ПБФ-а Универзитета у Београду

Фотографије: Милан Романић

Фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *