Свети Харалампије прослављен у Иригу

СРПСКА ЧИТАОНИЦА У ИРИГУ
23. фебруар 2022. године.

СВЕТИ ХАРАЛАМПИЈЕ – ЗА ИРИЖАНЕ НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК ПОСЛЕ ВАСКРСА

Свети Харалампије се празнује 10/23. фебруара и, иако није обележен црвеним словом, за грађане Ирига представља најзначајнијег свеца и празник који би требало сви Ирижани да обележе.

Српска православна црква и њени верници јуче су обележили дан посвећен Светом свештеномученику Харалампију, једном од највећих мученика у историји хришћанства, познатом у народу и као „господар свих болести“. Био је епископ у Магнезији (Тесалија) у 2. веку, а 113-те године је пострадао за Христа. За живота је урадио много чудесних ствари, и многе људе преобратио у хришћанство.

Када је настао страшан прогон хришћана у време цара Септимија Севера, Свети Харалампије није желео да се крије већ је сачекао мучитеље и допустио да га заробе и живог одеру. У тренутку смрти је опростио грехе својим мучитељима и замолио Бога за здравље и душевно спасење свих људи: “Господе, ако је Теби по вољи, молим Те, дај славу имену Свом, да на месту где буду сахрањене мошти моје, и спомен се мој буде празновао, не буде глади, помора, непогода, него да буде мир, и здравље телима и спасење душама, и изобиље пшенице и вина, и расплођење стоке на потребу људима”.

Зашто је овај датум битан за Ирижане? Давне 1795/96. године Ириг је захватила велика епидемија куге која је за непуних годину дана усмртила више од половине становника Ирига. Незнајући како да спрече овај помор малобројни преживели су се свакодневно молили Богу и Светом Харалампију надајући се да ће њихове молбе бити услишене. 10. фебруара (23. према новом календару) 1796. године на дан Светог великомученика Харалампија Господ је услишио њихове молитве и ослободио их ужаса који је готово читаву годину владао међу становницима и који је однео на хиљаде људских живота. Наиме, последња жртва куге забележена је 9/22. фебруара и од тада није више забележен ни један смртни случај. У знак захвалности мештани су подигли хорску капелу посвећену овом свецу у цркви Св. Теодора Тирона. Икону светитеља на иконостасу насликао је Јован Пантелић 1811. године.

У цркви Св. Теодора Тирона обележена је слава посвећена Св. Харалампију. Свету Литургију служили су свештеници Дарко Јелић и Атанасије Гатало. Ове године кум славе је власник пекаре “Зона” Зоран Поповић из Ирига.

Надамо се да ће Ирижани убудуће више пажње посветити обележавању овог празника и да ће у већем броју обележити и сачувати од заборава део историје свога места.

Текст и фото: Б. Јовичић

Извор: Фејсбук страница “Српска читаоница Ириг”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *