Божић у Руској цркви на Ташмајдану

У недељу 9. јануара 2022. године, на празник Светог архиђакона Стефана, торжественом Литургијом у храму Свете Торјице, подворју Московске Патријаршије у Београду началствовао је Преосвећени Епископ хвостански г. Јустин (Јеремић), викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, известила је за радио “Слово љубве” г-ђа Зорица Зец. Преосвећеном Епископу хвостанском саслуживали су настојатељ храма протојереј Виталије Тарасјев, Високопреподобни архимандрити Михајло (Биковић) из манастира Јовања и Нектарије (Међуцрквени односи при Светом Архијерејском Синоду Српске Православне Цркве), протосинђел Сава (Епархија нишка), протојереј Небојша Тополић, старешина Богородичине цркве у Земуну и ђакони Владимир Руменић и Бојан Божић. Хор Подворја је својим појањем улепшао божићно празновање.

После Свете Литургије о. Виталиј је заблагодарио Свјатјејшем Патријарху г. Порфирију на благослову да Епископ Јустин може вршити службу Богу у цркви Свете Тројице а затим и казивао о руској традицији кићења јелке на коју се ставља звезда, симболично, по узору на витлејемску звезду. „Нека витлејемска звезда показује свакоме од нас пут не само у дане када празнујемо Рођење Господа Исуса Христа, него и у све дане нашег живота. Нека витлејемска звезда показује јасно где се налази Христос како бисмо ишли за Њим и били у заједници са Њим и били сједињени са Богом, јер Његово Рођење има један једини циљ и задатак, а то је да врати човека у оно духовно обличје које су имали Адам и Ева пре изгнанства из Раја. Рођење Господа Исуса Христа је шанса за човека да кроз Христа и у Христу поново задобијемо Царство Божје и да у њему задобијемо блаженство“, казао је прота Виталиј Тарасјев.

У спомен на данашњи дан, на молитве и принету бескрвну жртву, на молитве за здравље и
спасење два једноверна народа и за здравље и спасење Руског Патријарха Кирила и
Српског Патријарха Порфирија коју је принео Богу, Епископу Јустину је прота Виталиј,
у име пуноће Руске Цркве, даровао икону Рождества Христовог.

Епископ Јустин је пренео патријарашки благослов и упутио најсрдачније честитке и најбоље молитвене жеље пуноћи Руске Православне Цркве, на челу са Свјатјејшим Патријархом московским и све Русије г. Кирилом са Епископима, свештенством, монаштвом и благоверним народом.

„Тајна Христовог оваплоћења је да поново нађемо изгубљени рај у Њему, са Њим и кроз
Њега, али само, како је Он рекао, ако будемо као деца, и зато је Божић празник деце,
празник детета, јер се и у најсвечанијој песми Кондака на крају каже Превјечни Бог постаде дете“, казао је Епископ Јустин и додао да „Тајну овога празника може да прихвати и доживи једино чисто искрено дечје срце испуњено љубављу и поверењем”.

После Свете Литургије изведен је божићни програм у којем је учествовао Дечији хор при
храму Рођења Пресвете Богородице у Земуну, предвођен вероучитељицом Славицом
Ивошевић и руководиоцем хора Сањаном Николић, са руском децом која похађају веронауку при овом храму. По старом руском хришћанском обичају, деца су направила малу литију око јелке, док је испред њих у рукама ученика сјала Витлејемска звезда. Хор је појао песму В љесу радилас Јолаћка.

Радост литургијског сабрања и Дечије јелке улепшана је божићним поклонима, које је
припремила Московска Патријаршија, а које је дечици уручио Епископ хвостански г. Јустин.

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај

Звучни запис: Прота Виталиј, Епископ Јустин, после Свете Литургије

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *