Бадњи дан и Божић у Сурчину

Твојим рођењем Христе Боже, засија свету светлост Богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они који звездама служе, да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока, Господе, слава Ти! (Тропар, глас 4.)

Дјева данас Натприродног рађа, а Земља пећину приноси Неприступном. Анђели с пастирима прослављају у песмама, а мудраци са звездом путују, јер се ради нас роди Дете мало, Превечни Бог.( Кондак, глас 3.)

Бадњи дан је посебна радост у нашем српском народу на свих пет континената, јер само неколико сати раздваја срца православна до Рождества Христовог. Света Литургија је служена у Сурчину, у храму Свете Петке у 9 часова а храм су овог јануарског јутра године 2022. испунили и стари и млади, причешћујући се Светим тајнама.

Вечерње је служено у 17.00 часова а цркву Свете Петке испунили су верници, а највише деца, чија је и радост највећа. После вечерњег богослужења деца Основне школе „22. октобар“ и „Вук Караџић“ из Сурчина припремила су кратак игроказ Вертепи. Костиме и текст је прибавила гђа Верица Лакочевић, иначе чланица хора при овоме храму од оснивања. Витлејемска прича о часовима рођења Господа нашег Исуса Христа одушевила је верне, посебно децу. У програму је учествовао и хор Покрова Пресвете Богородице којим маестрално руководи и диригује диригент Ђорђе Гавриловић.

По завршетку вечерње службе, освећен је и запаљен Бадњак у порти сурчинског храма. Певали су Вертепи, хор, верни, а варнице су се високо уздизале изнад сурчинског храма. Да не буде да су само деца била почашћена, одраслима  је спремљено послужење: кувано вино и кувана ракија, како се то већ годинама практикује.

Богомладенца су верни дочекали на Божићном јутрењу које је служено од 23.30 часова.

На сам дан празника Рождества Христовог, торжествена Литургија је  почела у 09.00 часова, началствовао је протојереј Душко Ђеорђић уз саслужење архијерејског наменсика земунског оца Страхиње Голијана. Као и на свим богослужењима у овој празничној недељи,  Хор Покрова Пресвете Богородице вођен руком диригента Ђорђа Гавриловића је својим појањем узвеличао празнично сабрање. На Литургији се причестио  велики број верника који су се постом припремали за овај радосни дан.

Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија са отачаственим архијерејима наше Свете Цркве прочитао је отац Страхиња. Дружење је настављено у Светосавској сали уз богоугодни разговор испуњен божићном радошћу.

Протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, старешина цркве, старао се да све буде у духу Рождества Христовог.

У дану испуњеном Христом Богомладенцем, рођеним у Витлејемској пећини, отворисмо широм прозоре и врата свог срца да Дух Сина Божјег уђе и усели се у наше душе.

Благодаримо Зорици Зец за достављен извештај.

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *